Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dél-Korea rakétákkal válaszolna az észak-koreai fenyegetésekre

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. január 17. 8:24

Ban Ki Mun volt ENSZ-főtitkár is indul a dél-koreai elnökválasztáson, és ha megválasztják, az ellenvetések ellenére is támogatni fogja a THAAD rakéták telepítését.

„Tekintettel arra a valós helyzetre, hogy a Koreai-félszigeten szinte majdnem hadiállapot van, a kormánynak joga van ilyen intézkedéshez folyamodnia" – idézte a politikust a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

Ban Ki Mun úgy tudja, hogy a THAAD-rakéták telepítése önvédelmi lépés. „Végtére is Észak-Korea folytatja az atomrakéták fejlesztését és a ballisztikus rakétatechnológia felhalmozását" – tette hozzá Ban Ki Mun, aki szerint a rakétatelepítéssel kapcsolatos vitákat a szomszédos országokkal, például Kínával, rendezni lehet diplomáciai úton.

Ban Ki Mun tíz évig állt az ENSZ élén, és az év elején adta át a főtitkári széket António Guterresnek. Csütörtökön visszatért hazájába, és azt pedzegette, hogy indulna az elnökválasztáson, bár ezt hivatalosan egyelőre nem jelentette be. A dél-koreai választási bizottság pénteken közölte, hogy ennek nem lenne akadálya, annak ellenére, hogy hosszú ideig külföldön tartózkodott. A felmérések szerint Ban majdnem ugyanakkora népszerűségnek örvend a választók körében, mint Mun Dzse In, az ellenzéki Demokrata Párt várható elnökjelöltje.

A jelenlegi államfőt, Pak Gun Hjet a parlament felfüggesztette tisztségéből, mert feltehetően érintett egy korrupciós ügyben, amelynek kulcsszereplője egyik barátnője és bizalmasa, Csoj Szun Szil. Leváltásáról az alkotmánybíróságnak kell meghoznia a végleges döntést.

Az egy évvel ezelőtti észak-koreai föld alatti atomrobbantások és rakétakísérletet után a dél-koreai kormány úgy döntött, hogy megkezdi a tárgyalásokat Washingtonnal a THAAD típusú amerikai mozgatható hadszíntéri rakétavédelmi rendszer telepítéséről az országban. A THAAD-rendszer közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen nyújt védelmet, ezért Kína és Oroszország is hevesen tiltakozott ellene, tartva attól, hogy ez aláássa az északkelet-ázsiai térség stabilitását és biztonságát. Phenjan pedig bejelentette, hogy atomcsapásának elsődleges célpontja lesz az amerikai rakétarendszer. Mindez nem tántorította Szöult a szándékától: július elején már nyélbe is ütötte a megállapodást Washingtonnal.