Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dél-Korea sikeresen tesztelte új ballisztikus rakétáját

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. április 5. 11:54

Dél-Korea sikeresen tesztelte új, megnövelt hatótávolságú ballisztikus rakétáját, amelynek továbbfejlesztett változata képes lesz elérni Észak-Korea minden részét – közölték április 4-én, pénteken a szöuli védelmi minisztériumban. A rakétakísérletet március 23-án hajtották végre, de csak most számoltak be róla.

Dél-Koreában jelenleg a Hjunmu típusú, 300 kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakéta áll rendszerben, amelynek az Egyesült Államokkal kötött rakétaszerződés alapján megnövelték a hatótávolságát, hogy megerősítsék védelmi rendszerüket Észak-Koreával szemben.

A 2012 októberében felülvizsgált program értelmében Szöul 300 kilométerről 800 kilométerre növeli ballisztikus rakétáinak hatótávolságát. A rakéta maximális hasznos terhe 500-tól 800 kilogrammig terjedhet úgy, hogy közben a rakéták rövidebb távolságra nagyobb súlyt is szállíthatnak.

Kim Min Szok, a védelmi tárca szóvivője arról számolt be, hogy jelenleg az 500 kilométeres hatótávolságú rakétákat fejlesztik, amit majd a 800 kilométer hatótávolságúak követnek.

A dél-koreai védelmi fejlesztési ügynökség március 23-án hajtott végre rakétakísérletet egy 500 kilométer hatótávolságú rakétával, amely egytonnányi hasznos terhet juttatott célba a dél-koreai Tean tartományban, és eltalálta a kijelölt célpontot – közölte egy helyi tisztségviselő. Mint mondta, a hadsereg azt tervezi, hogy jövőre kifejleszti a 800 kilométer hatótávolságú rakétát, amit még abban az évben tesztnek vetnek alá.

A dél-koreai rakétafejlesztés válasz az északi szomszéd egyre hevesebb fenyegetéseire. Phenjan legutóbb válaszul egy dél-koreai-amerikai hadgyakorlatra rövid és közepes hatótávolságú rakétákkal hajtott végre kísérleteket.

Észak-Korea, miközben interkontinentális ballisztikus rakéták előállításán dolgozik, különböző hatótávolságú rakétákat fejlesztett ki, amelyekkel képes dél-koreai, japán célpontokat elérni vagy csapást mérni az Egyesült Államok csendes-óceáni támaszpontjaira. Két évvel ezelőtt, 2012 decemberében egy három fokozatú, Unha-3 típusú rakétával a világűrbe juttatta az első észak-koreai műholdat, három hónappal később pedig végrehajtotta harmadik kísérleti földalatti nukleáris atomrobbantását.