Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Második hidegháború? – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. április 5. 13:01

A Vlagyimir Putyin vezette Oroszország egy kínálkozó helyzetet kihasználva gyakorlatilag bekebelezte Ukrajna egy részét, a Krím félszigetet. A Nyugat kész helyzet elé került, de mik lehetnek a következmények?

1595969759
A krimi probléma gyökerei egészen 2008 áprilisáig nyúlnak vissza – emlékeztet Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója. Vlagyimir Putyin ekkor a NATO–orosz tanács előtt tartott beszédében két, általa mesterséges államnak nevezett országot nevezett meg. Az egyik Grúzia volt, a másik Ukrajna. Akkor még kevesen gondolták, hogy komolyan beszél. Aztán 2008 augusztusában kirobbant a dél-oszét háború, s Oroszország „elvitte" Grúziától Abháziát és Dél-Oszétiát. 2014-ben pedig Ukrajna veszítette el a Krím félszigetet, szintén egy fegyveres katonai akció következtében.

Putyin orosz elnöknek az Ukrajnában 2013 vége óta zajló események adhattak apropót terveinek megvalósításához. Régóta készült erre, a félsziget elfoglalását professzionális módon hajtották végre. Stratégiailag ez mégis óriási hiba lehet, de ezt majd csak később fogjuk látni – tette hozzá Tálas Péter.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin április 11-én, pénteken megjelenő számában!)