Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sojgu: meg kellett védeni a polgárok életét és az orosz katonai objektumokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. április 5. 14:40

A krími polgárok életének és az ottani katonai objektumok biztonságának a védelmével magyarázta országa megszálló lépéseit Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Moszkvában, a tárca április 4-ei, pénteki rendkívüli állománygyűlésén, közölve, hogy az ukrán katonák mostanra elhagyták a félszigetet, s jelenleg hátrahagyott fegyverzetük átadása folyik Ukrajnának.

A miniszter az orosz hadsereg fellépéséről azt mondta, a hónapok óta romló ukrán belpolitikai helyzetben, amely március elején válságos szakaszba jutott, „veszélybe került a Krím polgárainak élete, s felmerült annak a veszélye, hogy szélsőséges szervezetek elfoglalják az (ottani) orosz katonai létesítményeket".

Ebből kiindulva a Szevasztopolban állomásozó „orosz Fekete-tengeri Flotta alegységei megerősítették a krími orosz katonai objektumok védelmét" − magyarázta Sojgu az Ukrajnához tartozó félsziget feletti katonai ellenőrzés március eleji megteremtését, amely alig három hét alatt a terület Oroszországhoz csatolásához vezetett.

Eközben − mondta Szergej Sojgu − Oroszország nem sértett meg egyetlen kétoldalú megállapodást sem, amelyet Ukrajnával kötött, és a nemzetközi kötelezettségvállalásait sem szegte meg. A Krímben állomásozó orosz Fekete-tengeri Flotta létszáma nem haladta meg a 25 ezer főt − tette hozzá.

Ihor Tenyuh volt ideiglenes ukrán védelmi miniszter márciusban azzal vádolta meg Moszkvát, hogy három hónap alatt 12,5 ezerről 21,6 ezerre növelte az orosz katonák létszámát a Krím félszigeten.

Az orosz védelmi miniszter a pénteki rendkívüli állománygyűlésen arról is beszélt, hogy azok az ukrán katonák, akik úgy döntöttek, hogy továbbra is az ukrán hadseregben szolgálnak, akadály nélkül elhagyhatták a Krím félszigetet. Közlése szerint több mint nyolcezer ukrán katona állt át az orosz hadsereghez és kért orosz állampolgárságot. Az átálltak közül háromezren kaptak már beosztást.

„Most meg kell teremteni a feltételét annak, hogy mielőbb alkalmazkodhassanak az orosz hadseregben való szolgálathoz" − mondta Szergej Sojgu. A miniszter cáfolta azokat a kijevi vádakat, hogy az orosz hadsereg tagjai méltatlanul, megalázóan bántak volna az ukrán katonákkal.

Kijevi adatok szerint a Krímben összesen 18,8 ezer ukrán katona szolgált.

Az Ukrajnához hű katonák szervezett, fegyver nélküli kivonása családtagjaikkal együtt múlt hét szerdán kezdődött meg.

Az ukrán erők kényszerű távozása után Vlagyimir Putyin orosz elnök a héten aláírta az orosz hadiflotta állomásoztatásáról és annak feltételeiről 1997-ben és 2010-ben Ukrajnával kötött szerződések felmondását, s a moszkvai külügyminisztérium pedig jegyzékben értesítette erről Ukrajnát.