Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dél-Szudán: újabb harcok a kormányerők és a felkelők között

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 1. 16:21

Folytatódtak a harcok december 31-én, kedden Dél-Szudánban, ezúttal Bor városában csaptak össze a hadsereg és a lázadók fegyveresei, miközben egyre közeledik a környező államok által adott ultimátum határideje.

Reggel kiújultak a harcok a fővárostól mintegy kétszáz kilométerre északra fekvő Borban – mondta Philip Aguer, a hadsereg szóvivője, hozzátéve, hogy még ők sem tudnak részleteket.

A puccskísérlettel vádolt Riek Machar volt dél-szudáni alelnökhöz hű erők négynapos harc után, december 19-én foglalták el a várost. A hadsereg öt nappal később visszaszerezte az ellenőrzést Bor felett, azóta azonban a nuer törzshöz kötődő, Fehér Hadsereg nevű milícia támadja a települést. Egyelőre nem világos, hogy reggel melyik Machar-párti csoport csapott össze a kormányerőkkel.

A környező országok kedd éjféli határidőt adtak a harcoló feleknek a fegyverletételre és a tárgyalások megkezdésére, ennek ellenére a fegyvernyugvásnak eddig semmi jele nem mutatkozott.

Yoweri Kaguta Museveni ugandai elnök hétfőn bejelentette, a kelet-afrikai államok abban állapodtak meg, hogy beavatkoznak és megfutamítják Machart, amennyiben nem fogadja el a kormány által felajánlott tűzszüneti egyezményt.

Az ultimátumról szóló híreket más országok vezetői nem erősítették meg, Museveni szavai azonban jól illusztrálják a térségbeli államok aggodalmait.

Az Afrikai Unió (AU) hétfő este szankciók bevezetésével fenyegette meg azokat a dél-szudáni csoportokat, akik erőszakra sarkallnak és akadályozzák a tárgyalásos megoldást célzó nemzetközi törekvéseket.

A december 15-én Jubában, a fiatal állam fővárosában kitört harcok rövidesen etnikai villongásba torkollottak. Dél-Szudán dinka etnikumú elnöke, Salva Kiir Mayardi azzal vádolta meg a nuer törzshöz tartozó volt alelnököt, hogy puccsot szervezett ellene. Machar ezt cáfolja, de az elmúlt napok eseményei nyomán immár Kiir távozását követeli.

A harcokban óvatos becslések szerint is ezrek vesztették életüket a 10,8 milliós országban. Az ENSZ pénteki jelentése szerint a dinkák és a nuerek közti konfliktusban mintegy 122 ezer ember vált földönfutóvá, közülük 63 ezren a világszervezet táboraiban kerestek menedéket.

A politikai feszültség azóta nőtt meg a fiatal államban, amióta júliusban menesztették Machart, aki bejelentette, hogy 2015-ben indulni kíván az elnökválasztáson, és diktátori módszerekkel vádolta meg az államfőt.

Dél-Szudán két évvel ezelőtt vált le Szudántól, és bár az olajtartalékok háromnegyede a területén maradt, a nyersolaj kivitelét északi szomszédja nélkül nem tudja megoldani.