Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Donald Trump keményebb magatartásra sürgette Kínát Észak-Korea ügyében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. április 12. 18:17

Donald Trump amerikai elnök kedden Twitter-bejegyzésben ismét arra szólította fel Kínát, hogy tanúsítson keményebb magatartást Észak-Korea ügyében.

Trump gyorsabb előrehaladást, jobb megállapodást helyezett kilátásba az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokon arra az esetre, ha Peking érdemben gyakorol nyomást Phenjanra a fegyverkezés beszüntetése érdekében. Twitter-bejegyzésében az elnök arra utalt, hogy Kína sokkal előnyösebb kereskedelmi megállapodásra számíthat az Egyesült Államokkal, ha segít az észak-koreai probléma megoldásában. Leszögezte: „Észak-Korea zavart akar kelteni. Ha Kína úgy dönt, hogy segít, ez nagyszerű lenne. Ha nem, akkor nélkülük oldjuk meg a problémát! ".

A hét végén az amerikai kormányzat a USS Carl Vinson repülőgép-hordozó anyahajó vezetésével hadihajórajt vezényelt Szingapúrból a Koreai-félsziget közelébe, amerikai álláspont szerint „elővigyázatosságból" és válaszként arra, hogy Phenjan ápilis 5-én újabb rakétakísérletet hajtott végre. Az amerikai lépést Észak-Korea külügyminisztériumának szóvivője elítélte.