Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dzsihadistákat ítéltek el

Szöveg: honvedelem. hu / MTI |  2018. augusztus 8. 14:22

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte egy iraki bíróság az Iszlám Állam dzsihadista szervezet két tagját, egy francia férfit és egy német nőt.

Lahcen Ammar Gueboudjot és Nadia Rainer Hermannt a bíróság első fokon életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte, ami az ország törvényei szerint húsz év letöltendő börtönbüntetést jelent. Hermannra előzőleg már egy év elzárást is kiszabtak az iraki-szíriai határ illegális átlépése miatt. A hétfői tárgyaláson francia és német diplomaták és tolmácsok is jelen voltak.

Gueboudj tagadta az ellene felhozott vádakat, és azzal védekezett, hogy csupán a fiát akarta Szíriából hazavinni. Hermann, aki több nőrokonával érkezett az országba, előzőleg Szíriában házasságot kötött egy dzsihadistával, és válásuk után érkezett Irakba, hogy elmeneküljön az Iszlám Állam emberei elől. Ügyvédje szerint védence a házasságkötés idején még kiskorú volt, így nem vonható teljes felelősségre tettéért.

Hermann anyját a bíróság halálra ítélte, az ítéletet azonban januárban életfogytiglanra változtatta. Az Iszlám Állam 2014-ben foglalta el Irak egy részét, tavaly azonban innen és a meghódított szíriai területekről is kiűzték őket. Az elesett városokban elfogottak tárgyalása folyamatosan zajlik Irakban, beleértve külföldiek százait is. Csaknem húsz külföldit, többek közt azeri, török és német állampolgárságú nőket a bíróság korábban már halálra ítélt.