Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Képesség-bemutató – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. augusztus 8. 12:04

A Hforce fegyverrendszer képességeit is bemutatta a Magyar Honvédség leendő új Forgószárnyasa, az Airbus helicopters H145M. A gyártó német felségjelzéssel repülő példánya az MH Bakony Harckiképző Központ területén tartott éleslövészetet.

1599191411
Mint ismert, idén június végén jelentette be a Honvédelmi Minisztérium, hogy a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderő-fejlesztési program keretében a honvédség eszközparkja hamarosan húsz új, Airbus Helicopters H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyassal bővül. Ez a helikopter már korábban is megfordult magyar gyakorlótéren: tavaly ősszel a gyártó HForce nevet viselő fegyverrendszerét tesztelték a segítségével a Veszprém melletti Hajmáskéren, most pedig egy nyilvános bemutató keretében a hazai és a nemzetközi sajtó is megismerkedhetett a gép képességeivel.

Az eseményen a H145M projekt menedzserei elmondták: nappali és éjszakai éleslövészeteket egyaránt tartottak a kőröshegyi lőtéren annak érdekében, hogy a típus fegyverrendszere megkaphassa a szükséges kvalifikációkat. Hozzátették: köszönettel tartoznak azért a segítségért, amelyet a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség nyújtott feladataik végrehajtása során.

A modellt már számos állam rendszeresítette. Az első vásárló Németország volt, ahol a különleges erők tizenöt H145M-et használnak jelenleg is. A Thai Királyi Haditengerészetnél öt, a szerb légierőnél és rendőrségnél pedig összesen kilenc ilyen forgószárnyas szolgál, míg Luxemburg 2018. július 27-én rendelt kettőt, védelmi és biztonsági feladatok ellátására. A gyártó képviselőitől azt is megtudtuk, hogy a magyar forgószárnyasok előállítása már folyamatban van, az első darabok várhatóan a jövő év második felében érkeznek meg.

További részletek a Magyar Honvéd magazin augusztus 10-én megjelenő számában!