Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eddig huszonhét izraeli katona esett el a gázai harcokban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. július 22. 19:57

Július 22-én, kedd reggelre huszonhétre nőtt az elesett izraeli katonák száma az Erős Szikla nevű hadművelet szárazföldi harcaiban – közölte az izraeli média.

A Hamász gázai övezeti fegyvereseivel folytatott harcokban éjszaka újabb két izraeli katona vesztette életét. A hétfői hét, és a hétvégi tizenöt haláleset után Izraelben ezekben a napokban folyamatosan temetések zajlanak az ország különböző katonai temetőiben.
A halottak között egy francia-izraeli és két amerikai-izraeli kettős állampolgár is van. Mindkét amerikai fiatal „magányos katona" volt, vagyis nincs családjuk a zsidó államban. Egyikük a Makabbi Haifa nevű sportklub szurkolótáborának lelkes tagja volt, s a klubban attól tartottak, hogy külföldi lévén nincsenek ismerősei, rokonai, és kevesen lesznek temetésén, ezért arra kérték híveiket, hogy kísérjék el utolsó útjára. Hétfő esti, haifai temetésén húszezren jelentek meg.

Az izraeli kórházakban százhuszonhárom sebesült katonát ápolnak, hatan közülük súlyos állapotban, lélegeztető gépeken vannak. Hajnalban négy gázai övezetbeli civil sebesültet is a Tel-Aviv melletti Tel Hasomér kórházba szállítottak. A hadsereg a palesztinok számára tábori kórházat állított fel az övezet erezi átkelőjénél, de az izraeli tízes csatorna híradása szerint a Hamász nem engedi, hogy odaszállítsák őket.

Az izraeli hadsereg keddig hatvanhat, alagutakhoz vezető lejáratot tárt fel az övezetben, amelyek huszonhárom, Izrael elleni rakétatámadásokat vagy terrorakciókat szolgáló föld alatti folyosóhoz vezetnek. Hat alagutat felrobbantottak ellenőrzött körülmények között.
A szárazföldi harcokban az izraeli katonák megöltek száznyolcvanhárom palesztin fegyverest, és őrizetbe vettek huszonnyolcat, akiket kihallgatásra Izraelbe szállítottak a Sin Bét belbiztonsági szolgálat egységeihez.

A Hamász fegyveresei rajtaütésekkel próbálják megakadályozni, hogy az izraeli katonák megtalálják és felszámolják az alagutakat. A gázai iszlamista szervezetek több éves munkával föld alatti betonfalakkal övezett folyosórendszert építettek ki szellőzéssel és világítással.


* * *

Eközben az izraeli hadsereg július 22-án, kedd reggel arról tájékoztatott, hogy egyik sebesült katonája egy vasárnapi támadásban eltűnt – közölte a Háárec című újság honlapja.

A hadsereg néhány órával később nyilvánosságra hozta az eltűnt katona nevét is: a tizenkilenc éves Oron Saul holttestét nem találták meg a vasárnap éjjel felrobbantott páncélos kocsin. Saul azonos lehet azzal a katonával, akiről a Hamász azt állítja, hogy a fogságukba került, és akinek a nevét a palesztin szervezet Áron Saulként adta meg.

A hadsereg bejelentése szerint egy harci járművet ért páncéltörő rakétás támadás után tűnt el egy katona. A katonai szóvivő elmondta, hogy azonosították a támadásban meghalt hat katona földi maradványait, de a járművön tartózkodó hetedik katona hiányzik.

Értesítették az incidensben érintett hét családot a történtekről, és tovább folytatják az erőfeszítéseket a hetedik katona azonosítása, vagy hollétének meghatározása érdekében.

A Hamász vasárnap bejelentette, hogy elrabolt egy izraeli katonát, Izrael ezt akkor cáfolta.

A felrobbantott páncélozott harci járműről eltűnt hetedik katona nevét Izraelben egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A szakértők feltételezése szerint a férfi valószínűleg életét vesztette, nagyon kicsi az esélye, hogy túlélte a támadást. A Mááriv című újság honlapja szerint a család tagjai mégis reménykednek, hogy fiuk életben van.

A Hamász vasárnapi bejelentését egy Saul Áron nevű katona elrablásáról a Gázai övezetben és Ciszjordániában is ünneplés fogadta. Jeruzsálem a múltban már többször folytatott tárgyalásokat katonák földi maradványainak izraeli börtönökben lévő palesztin foglyokra való kicseréléséről.