Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Berchtold külügyminiszter a királynál

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. július 22. 19:30

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent napilapokból szemlézünk. Azt a folyamatot követjük nyomon, ami a szarajevói merénylettől a háború kitöréséig tartott.

Július 22-én a Pesti Hírlap arról számol be, hogy Gróf Berchtold külügyminiszter Ischlben kihallgatáson volt a királynál. Ezt a kihallgatást a politikai körökben döntő jelentőségűnek tartják. A külügyminiszter állítólag őfelségének előterjesztette annak a jegyzéknek a szövegét, amelyet báró Giesl belgrádi követünk a napokban nyújt át a szerb kormánynak. Kiszivárgott hírek szerint a Szerbiához intézett jegyzék nagyon udvarias, de igen határozott hangú lesz. Állítólag a monarchia záros határidőn belül várja a válasz, így a démarche-nak ultimátum jellege lesz.

A Népszava címlapján „A történelem félhivatalos lehellete" címmel jelenik meg írás. Fő mondanivalója: „A történelem félhivatalos lehellete örült és veszedelmes háboru szándékától büzlik." A Times a következőket jelenti az Ausztria-Magyarország és a Szerbia közötti helyzetről: „A közelgő válságot sulyos természetünek tekintik. Alaptalan az a föltevés, hogy Oroszország Szerbiát nem részesitené támogatásban, ha Ausztria és Magyarország olyan követelésekkel állna elö, amelyek Szerbia önállóságán vagy nemzeti méltóságán csorbát ejtenének."

Mindeközben a szerb csapatok mozgósítása csendben folyik, behívják a tartalékosokat is. A csapatok szállítása többnyire éjjel történik. A Dunán aknafektető hajókat szerelnek fel. Montenegró szintén erősen készülődik.

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595975807
Címkéklapszemle