Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy amerikai hadihajón hallgatják ki a Tripoliban elfogott terroristát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 9. 14:47

A Földközi-tengeren, egy amerikai hadihajón hallgatják ki az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat egyik feltételezett vezetőjét, Nazih Abdul-Hamid ar-Rukait, mozgalmi nevén Abu Anász al-Líbit, akit a hétvégén Tripoliban fogtak el a Delta Force különleges alakulat kommandósai – írta a The New York Times.

A komputerszakértőnek tartott férfit régóta körözték, mert a gyanú szerint köze volt a kenyai és a tanzániai amerikai nagykövetség ellen 1998 augusztusában ellen elkövetett, több mint 250 halálos áldozatot követelő robbantásos merényletekhez. Emiatt vádat is emeltek ellene egy New York-i bíróságon. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ötmillió dollár vérdíjat tűzött ki a fejére.

A lap szerint a feltételezett terroristát, aki mintegy húsz éve ismeri az al-Kaida belső működését, több héten át fogják vallatni a San Antonio hadihajón anélkül, hogy jelen lehetne egy ügyvédje és hogy felvilágosítanák jogairól. Ez a módszer az Obama-kormányzat alatt több, terrorista tevékenységgel gyanúsított személy esetében is bevált.

Az al-Kaidával kapcsolatban álló szomáliai al-Shabaab milícia egyik volt katonai parancsnokát, Ahmed Abdulkair Varszamét 2011-ben két hónapon át vallatták egy hadihajón. Ezután néhány napos szüntetet tartottak, majd ismertették vele a jogait. A polgári hatóságok részéről a kihallgatás egy hétig tartott, mielőtt Varszamét átadták a manhattani ügyészségnek. A férfi bűnösnek vallotta magát, és több kapcsolatát felfedte.

Az al-Shabaab Ikrima néven is ismert parancsnokának, Abdulkadir Mohamed Abdulkadirnak a kézre kerítésével viszont az amerikai kommandósok sikertelenül próbálkoztak meg a hétvégén, a tripoli akcióval párhuzamosan. Őt a haditengerészet különleges SEAL egységeinek ugyanaz a hatfős csapata próbálta meg elfogni Szomáliában, amely 2011 májusában Oszama bin Ladennel végzett a pakisztáni Abbotábádában.

Az akció kudarcát azzal magyarázták, hogy a partraszállást követően, a célszemélyt rejtő épületnél erős védelmi tűzbe kerültek, ezért, a polgári áldozatok elkerülése érdekében visszavonultak. Sajtóértesülések szerint Ikrimának sikerült elmenekülnie.