Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Flottillásként az óceánokon – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. október 9. 13:44

Egy Ráckevén horgonyzó hajó fedélzetén ámulunk fotós kollégámmal: ilyen gyönyörűen karbantartott, csillogó-villogó hajót régen láttunk. A hajó tatján a VIZA név díszeleg, ám az oldalán, az orr közelében CSSZ–01 olvasható. Nos, ezen utóbbi felirat miatt kerültünk a hajó fedélzetére.

1595961088
A közelmúltban kaptunk egy levelet, amelynek írója örömmel gratulált a magazinunkban megjelent, a magyar hadihajózás történetét bemutató sorozatunkhoz, egyben hozzátette: ő maga is szolgált a flottillánál. 1962–1964 között parancsnoki naszádkormányosként (PAN) hajózott, s így mint „öreg flottillás" szeretné felhívni a figyelmünket arra, hogy régebben a hadihajósok rendelkeztek csapatszállító hajókkal is. Ezek közül az egyik most is (civil) „hadrendben áll", jómaga pedig a mai napig ezen a hajón teljesít szolgálatot, és szívesen lát bennünket a fedélzeten. Aláírás: Búza Béla szakaszvezető.

Ilyen szíves invitálásnak és kuriózumnak nem lehet ellenállni, tehát irány Ráckeve, majd jött a bevezetőben említett ámulás. És nem csak a hajó miatt. A fedélzeten egy őszülő hajú, ám roppant energikus, matróztrikóba, kék kezeslábasba és flottillás baseball-sapkába öltözött férfi fogad bennünket, majd kalauzol végig a hajón. Csak kapkodjuk a fejünket, mert a látvány mellé olyan hajózástörténeti – személyes élményeken, roppant nagy lexikális tudáson alapuló – ismeretözön zúdul a nyakunkba, hogy alig győzünk jegyzetelni és fotózni.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin október 11-én, pénteken megjelenő számában!)