Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy szerb napilap szerint Koszovó az al-Kaida új fészke

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 14. 18:58

Az al-Kaida terrorszervezethez köthető, merényletekre készülő csoportot tartóztattak le Koszovóban – írta november 12-án, szerdán a Vecernje Novosti című szerbiai napilap. Az újság Koszovó az al-Kaida új fészke című cikkében beszámolt arról, hogy a koszovói rendőrség hat albán férfit vett őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az al-Kaida koszovói sejtjének tagjai és terrortámadásokat készítettek elő Koszovó-szerte.

Az első támadásokat a főváros, Pristina melletti Grmijában, valamint Gnjilanéban tervezték. A cél feltehetően az volt, hogy a közeli mesterséges tavak gátjainak felrobbantásával elárasszanak több települést.

„A gyanúsítottakat egy ideig követte a rendőrség az általuk birtokolt fegyverek miatt, a letartóztatáskor pedig nagy mennyiségű fegyvert foglaltunk le" – nyilatkozta a Vecernje Novostinak Baki Keljani, a koszovói rendőrség szóvivője. Hozzátette: a terrortámadások előkészítésével gyanúsítottak letartóztatása még nem ért véget.

A szerb lap információi szerint az egyik gyanúsítottat, Genc Seljimit hónapok óta megfigyelték a külföldi hírszerző ügynökségek. Seljimi a szíriai háborúban is harcolt, és azt vallotta, hogy al-Kaida balkáni csoportjához tartozik, illetve hogy a szervezet hamarosan ebbe a térségbe is megérkezik. Seljimivel együtt több száz más koszovói albán is harcolt Szíriában.

A férfi a gyanú szerint az al-Kaida koszovói sejtjének más tagjaival együtt vallási indíttatású támadásokat tervezett Koszovóban. A rendőrség a letartóztatáskor nagyobb mennyiségű robbanószert talált, amelyet pokolgépekben felhasználva mobiltelefonokon keresztül lehetett volna aktiválni. Emellett lefoglaltak egy távcsöves puskát, egy félautomata puskát, két pisztolyt, 1200 lőszert, három autót és 1100 eurót.

A letartóztatások még a múlt héten történtek, a róluk szóló információk viszont csak kedden szivárogtak ki, miután az önmagát Koszovói Dzsihádnak nevező eddig ismeretlen terroristacsoport megfenyegette a koszovói rendőrség tagjait. A [email protected] e-mail címről küldött levélben az áll, hogy ha a rendőrség nem engedi azonnal szabadon a terrorcselekmények előkészítésével gyanúsított hat férfit, akkor „szörnyű és nagyon fájdalmas támadásokkal" kell majd szembenéznie. „Kétségtelenül olyan férfiak tartoznak hozzánk, akik jobban vágynak a halálra, mint ti az evilági életre. Ez az Isten hadserege, amely győzni fog" – írták a rendőrségnek.

A koszovói férfiak önként mennek harcolni Szíriába, és egyelőre nincs semmilyen elképzelés arra vonatkozóan, hogy ezt hogyan lehetne megakadályozni – írta a Vecernje Novosti. Egy török emberi jogi szervezet szerint albánokat „soroznak be", a legutóbbi ilyen csoport 90 fős volt. Az Európai Unió jogi és igazságügyi missziójának (EULEX) Koszovóban tartózkodó ügyészei jelenleg nyolc, terrorizmussal kapcsolatos esetet vizsgálnak.