Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyiptomi példával intenek Pekingben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 21. 15:44

A „demokrácia csapdájára” figyelmeztet az egyiptomi események kapcsán egy kínai egyetemi docens a Zsenmin Zsipao című központi pártlap hasábjain.

Ting Lung szerint az egyiptomi rendőrök és a tüntetők összecsapásai arra utalnak, hogy az észak-afrikai országban a demokratikus átmenet holtpontra jutott, az egyiptomiak nem jutottak el oda, hogy élvezzék a demokrácia biztosította előnyöket, helyette a személyes biztonságuk, a társadalmi stabilitás lett a tét.
Egyiptom nem számít kivételnek, hiszen a politikai zavargások sok tekintélyelvű állam demokratizálódásának kísérőjelenségei – jegyzi meg Ting. Az átmenethez azonban még nem érkezett el az idő sok ország számára, amelyekben a gazdaság és a társadalom fejlettsége nem éri el a szükséges mértéket. Esetükben ugyanis a folyamat során felszínre törnek a rejtett konfliktusok – állítja a pekingi közgazdasági egyetem tanára.

A demokrácia több mint választásokat nyerni; a befogadás és a kompromisszum szelleme a demokrácia kultúrájának alapja – hívta fel a figyelmet a szakértő. Úgy vélte, az egyiptomi átalakulást a politikai erők hatalmi kizárólagosságra törekvése jellemezte, mivel hiányzott a „demokráciabarát" politikai kultúra és polgárság.

„Egy összeomlás szélén álló gazdaság, amely az országot politikai zűrzavarba taszította" – foglalta össze a szerző, s úgy vélte, Egyiptom számára az elsődleges feladat a társadalmi rend visszaállítása, a megbékélés előmozdításával visszatérés a demokrácia útjára.

A fejlődő országok demokratizálását egy „előkészítő szakasznak" kell megelőznie, amelynek során előnyben kell részesíteni a gazdaságfejlesztést, meg kell erősíteni a társadalmi szervezeteket és a civil társadalmat – vélte a szakértő, aki veszélyesnek ítéli, ha a fejlődő országok a „nyugati demokratikus modell" kritikátlan másolásába kezdenek.