Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyiptomi tüntetések – a hadsereg bevetésre készen

2013. július 3. 8:30

Július 2-án, kedden leváltották Egyiptomban az elnök által kinevezett legfőbb ügyészt, és lemondott az elnöki kabinet szóvivője és a kormányszóvivő. Ugyanakkor az egyiptomi hadsereg csapatai készen állnak, hogy szükség esetén beavatkozzanak – közölték katonai források.

A legfőbb semmítőszék kedden megsemmisítette Talaat Abdullah főügyész kinevezését, akit korábban Mohamed Murszi egyiptomi elnök helyezett hivatalába. Emellett a bírák elrendelték a 2012 novemberében elbocsátott főügyész, Abdel Megid Mahmúd visszatérését. Abdallah kinevezését keményen bírálta a liberális ellenzék, az iszlamista kormányzat iránt tanúsított elfogultsággal vádolták.

A külügyminiszter és legalább négy miniszter lemondása után az elnöki kabinet szóvivője és a kormányszóvivő is benyújtotta lemondását kedden – közölte egy külügyminisztériumi tisztségviselő.

A két kormányhivatalnok mintegy öt hónappal kinevezése után távozik hivatalából.

Közben egyiptomi katonai források kedden közzétették, hogy a hadsereg gyors reagálású egységei péntek óta készen állnak arra, hogy szükség esetén megelőzzék a rivális politikai erők összecsapását Kairóban és más egyiptomi városokban.

A hadsereg főparancsnoka, Abdel-Fattah asz-Szíszi tábornok hétfőn ultimátumot intézett az ország politikai erőihez. Közölte, hogy ha a szemben álló felek nem állapodnak meg 48 órán belül az egyiptomi nép követeléseinek teljesítéséről, a hadsereg megvalósítja „a jövőre vonatkozó saját menetrendjét".

Amerikai gyártmányú Apache katonai helikopterek köröztek kedd délután Kairó fölött, ahol a Tahrír téren több ezer tüntető gyűlt össze, hogy folytassa a tiltakozást Murszi hatalmon maradása ellen.