Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egykori gerillaparancsnokot ítéltek el Guatemalában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. július 6. 16:31

Huszonkét indián földműves lemészárlásáért 90 év börtönbüntetésre ítélték Guatemalában a polgárháborús idők egyik baloldali gerillavezérét. Ez az első ítélet, amely gerillaparancsnok ügyében született az országban.

A bíróság szerint a vádlott, Fermín Solano Barrillas adott parancsot 1988-ban arra, hogy El Aguacate településen öljék meg a rezsimet támogató katonaság helyi összekötőjét, valamint annak barátait és rokonait, akik az eltűnt férfi keresésére indultak.

A felkelők annak idején a hadseregre terelték a gyanút a mészárlás elkövetéséről, de az 1996-os békekötést követően az ENSZ vizsgálóbizottsága megállapította, hogy valójában ők a felelősek érte.

A bíróság a súlyos ítélet indoklásakor azt hangoztatta, hogy jogi precedenst kívánt teremteni azzal a céllal, hogy ilyen cselekedeteket többé senki ne kövessen el.

Guatemalában 1960 és 1996 között több mint 200 ezer emberéletet követelt a polgárháború. Az ENSZ adatai szerint ennek 93 százalékáért a hadsereg volt a felelős, de néhány százalékát a velük szemben álló gerillák követték el. A hadsereg számos tisztjét és katonáját elítélték már az akkor történtek miatt, de gerillák ellen most először hoztak elmarasztaló döntést.

Tavaly – első fokon – népirtásért 50, háborús bűnökért pedig további 30 évi börtönbüntetésre ítélték az egyik volt diktátort, José Efrain Ríos Monttot is.