Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együttéreznek a világ vezetői Londonnal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. június 4. 20:11

Donald Trump amerikai elnök, Angela Merkel német kancellár, valamint Emmanuel Macron francia elnök is segítségét és együttérzését fejezte ki Londonnak a merényletet követően.

1596033691

„Ha az Egyesült Államok bármiben segítséget nyújthat Londonnak és Nagy-Britanniának, mi ott leszünk. Veletek vagyunk! Isten áldjon" – írta Trump Twitter-üzenetében, reagálva a Londonban szombat este egy hídon történt gázolásra és egy közeli piacon történt késeléses támadásra, amelyet Scotland Yard június 4-én, vasárnap hajnalban hivatalosan terrorcselekménynek nyilvánított.

A támadásban többen életüket vesztették, de hogy pontosan hányan, arról a hatóságok hivatalosan még nem tájékoztattak.

Az amerikai elnök közzétett még egy feljegyzést a közösségi felületen. „Ügyesnek, ébernek és keménynek kell lennünk. Arra van szükségünk, hogy a bíróságok visszaadják a jogainkat. Szükségünk van a beutazási tilalomra a biztonság pótlólagos szintjeként" – írta Trump.

Az amerikai kormány csütörtökön nyújtotta fellebbezését a szövetségi legfelsőbb bírósághoz a beutazást átmenetileg korlátozó, de felfüggesztett elnöki rendelet miatt. A kormány nevében eljáró igazságügyi minisztérium azt kérte a bíróktól, hogy léptesse érvénybe azt az elnöki rendeletet, amely átmenetileg felfüggesztette volna a beutazást hat muszlim többségű országból.

A rendeletet az Egyesült Államokban lévő kilenc területi szövetségi fellebbviteli bíróság egyike – a richmondi székhelyű – felfüggesztette. A szövetségi fellebbviteli bíróság két alacsonyabb szintű bíróság döntését együttesen tárgyalta, s diszkriminatívnak ítélve a rendeletet, az egész országra érvényesen függesztette fel a végrehajtását.

Együttérzéséről és szolidaritásáról biztosította vasárnap reggeli közleményében a briteket Angela Merkel német kancellár a szombat esti londoni terrortámadás után.

„Együttérzéssel és szolidaritással gondolok ezekben az órákban brit barátainkra és mindenkire Londonban" – áll a kancellár kommünikéjében. „Ma, minden akadály ellenére egységes elszörnyedésünk és gyászunk, de elszántságunk is" – húzza alá a német kormányfő, aki világossá teszi, hogy Berlin „szilárdan és elszántan" áll London mellett a terrorizmus elleni küzdelemben.

Franciaország Nagy-Britanniával és minden többi érintett országgal vállvetve, minden erejével folytatja a küzdelmet a terrorizmus ellen – reagált a szombat esti londoni terrortámadásra Emmanuel Macron francia elnök.

A francia államfő közleményében „utálatos és gyáva" tettnek nevezte a szombati merényletet. Az elnöki hivatal azt is tudatta, hogy két francia állampolgár is van a sérültek között, s Párizs minden segítséget megad nekik.

Macron a jövő vasárnap kezdődő francia parlamenti választásokra is kitért. Tudatta, hogy a francia hatóságok mindent meg fognak tenni, hogy garantálják azoknak a francia állampolgároknak a biztonságát, akik Londonban adják majd el voksaikat, hogy „megmutassák a demokrácia erejét a szabadság ellenségeinek".

1596033691

Elítélte a Londonban elkövetett terrorcselekményt és részvétét fejezte ki Nagy-Britannia népének Vlagyimir Putyin orosz elnök. Ezt Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője jelentette ki vasárnap újságíróknak.

„Putyin mélyen együtt érez a britekkel és a elítéli a Londonban órákkal ezelőtt elkövetett terrorcselekményt. Az elnök hamarosan részvéttáviratot intéz Theresa Mayhez, Nagy-Britannia miniszterelnökéhez" – mondta Peszkov.

A Roszturizm orosz állami idegenforgalmi ügynökség körültekintő magatartásra és a népes közterületek elkerülésére hívta fel a Nagy-Britanniában tartózkodó orosz állampolgárokat. A közlemény szerint nincsenek oroszok a londoni halálos áldozatok között.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt írta: szívvel-lélekkel együtt érez „az újabb gyáva támadás" áldozataival. „Európa az Egyesült Királyság mellett áll a terrorizmus elleni harcban" – írta rövid üzenetében a Twitteren a lengyel politikus.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szintén a Twitteren írta: elborzadva követi a legújabb incidensekről szóló híreket. „Imádkozom az áldozatokért és családjaikért. Vigyázzanak magukra, kérem" – írta a korábbi luxemburgi kormányfő.

Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke #EgyüttATerrorizmusEllen hashtaggel azt osztotta meg a Twitteren, hogy osztozik a gyászban, a támadást pedig szörnyűségnek nevezi. „Ezeknek véget kell vetni" – szögezte le az EP elnöke.

Michel Barnier, az Egyesült Királyság kiválásával kapcsolatos uniós főtárgyaló azt írta: „mindannyian az Egyesült Királyság mellett állunk".

A lengyel kormányfő és Andrzej Duda elnök részvétüket nyilvánították a londoni merénylet kapcsán.

„Újabb brutális támadás, újabb áldozatok. (…) Európának bátran szembe kell szállnia a terroristákkal" – írta Szydlo vasárnap hajnalban a Twitter mikroblogon közzétett részvétnyilvánító nyilatkozatban.

Együttérzését fejezte ki Andrzej Duda is. Európának „egységre és szolidaritásra, egyúttal azonban határozott és kemény magatartásra van szüksége" – írta ez alkalomból a Twitteren közzétett bejegyzésben.

A lengyel külügyminisztérium vasárnapra virradó éjjel közzétett hivatalos közleményében „legmélyebb részvétét" nyilvánította az Egyesült Királyság kormányának és népének.

A Londonban nagy számban élő lengyeleket, valamint az ott tartózkodó lengyel turistákat „különös óvatosságra" intették, és arra hívták fel őket, hogy kövessék a helyi hatóságok utasításait. A külügyi tárca ellenőrzi, hogy esetleg lengyel sebesültjei vannak-e a merényletnek – áll a közleményben.

Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter vasárnap délután az Európát érő migrációs válsággal hozta összefüggésbe az újabb terrortámadást. „A multikulturalizmus politikája, a politikai korrektség tragikus termést hoz" – értékelte, rámutatva: az Egyesült Királyságban az utóbbi időben elkövetett terrortámadások „nem egyszeri incidensek", „tényleges a terrorveszély, tények a muzulmán terroristák által elkövetett merényletek".

A politikus úgy vélte, az uniós menekültelosztási kvóta elfogadása ugyanilyen merényletek veszélyének tenné ki Lengyelországot is. Blaszczak szorgalmazta, hogy az Európai Unió változtasson migrációs politikáján. „Határozott, következetes lépéseket kell tenni a terrorizmus kiirtására, ezen intézkedések egyik eleme az, hogy az észak-afrikai és közel-keleti muzulmán migránsok iránt befejezzük +a nyitott ajtók+ politikáját" – hangsúlyozta Blaszczak.

1596033691


Fotó: Getty Images és AP