Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ejtőernyős osztagot vezényeltek vidékről Kijevbe

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 19. 15:11

Kelet-Ukrajnából egy 500 fős, teljes fegyverzettel felszerelt ejtőernyős osztagot irányított át a védelmi minisztérium Kijevbe – erősítette meg az ellenzéki értesülést február 19-én, szerdán az lb.ua hírportálnak Pavlo Lebegyev ügyvivő védelmi miniszter.

A tárca vezetője közölte, hogy ő adott erre parancsot. Kijelentette, hogy a fegyverraktárak védelmére csoportosította át az egységet az ukrán fővárosba.

Korábban a tárca vezetője több ízben is leszögezte, hogy a hadsereg nem avatkozik be a belpolitikai válságba. A törvények értelmében Ukrajnában a hadsereg feladata az ország szuverenitásának és területi egységének szavatolása, ugyanakkor az alkotmány szerint semmilyen módon nem használható az állampolgárok jogainak és szabadságának korlátozására.

1595967334

A kijevi Függetlenség tere február 19-én délelőtt (fotó: Reuters)

Közben Viktor Janukovics elnök a tüntetések áldozatainak emlékére országos gyásznapot rendelt el csütörtökre.

Az államfő rendeletére valamennyi állami épületen félárbócra eresztik a zászlókat, és mindenfajta kulturális és sportrendezvényt lemondtak.

Ukrán források cáfolták, hogy a kormány szerdai ülésén napirendre került volna a rendkívüli állapot bevezetése.

Helyszíni jelentések szerint a kora délutáni órákban a Függetlenség terén mintegy 10 ezer demonstráló tartózkodott, a belügyi alakulatoknak pedig mintegy ötezer tagja. A téren minden kiégett, a járdákból szinte minden utcakövet kiszedtek a tüntetők. Helyenként kisebb tüzek égnek és továbbra is füst gomolyog a téren.

Egészségügyi források szerint az előző nap kitört zavargások 25 áldozata közül 19-en lőtt sebek következtében vesztették életüket. Értesülések szerint a sebesültek száma meghaladja az ezret.