Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Húsz éve alakult újjá a tábori lelkészi szolgálat

Szöveg: Kovács Zoltán |  2014. február 19. 15:35

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára február 19-én, szerdán a tábori lelkészi szolgálat újbóli megalakulásának huszadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésen vett részt Budapesten, a Stefánia-palotában.

1595967335
Az évforduló alkalmából minden felekezet együtt ünnepelt

Az évforduló alkalmából minden felekezet együtt ünnepelt. Az ünnepi beszédekben Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója, Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, dr. Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke és Alberto Bottari de Castello érsek, Magyarország apostoli nunciusa emlékezett vissza az elmúlt évekre. Figyelmeztettek a katona és a lelkész közötti emberi kapcsolat fontosságára –
úgy békeidőben itthon, mint a háborús övezetekben külszolgálatot teljesítő katonák életében.

Az ünnepségen Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára emléklapokat adott át mindazoknak, akik a tábori lelkészi szolgálat alapjait létrehozták, feltételeit megteremtették, s az évek folyamán tevékenységét segítették és támogatták.

1595967335
A tábori lelkészi szolgálat munkatársait Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára köszöntötte

A második világháború után – az akkori rendszer és az egyházak viszonya miatt – idővel megszűnt a magyarországi tábori lelkészet. 1951-ben hivatalosan már egy katonalelkész sem volt nyilvántartva, 1955-ben pedig nyugdíjazták az utolsó volt tábori lelkészt is. 1994-ben, az akkori kormánnyal kötött megállapodás alapján újjáalakult a HM Tábori Lelkészi Szolgálat, és minden történelmi egyházzal külön-külön megállapodást kötöttek. Így jött létre egy katolikus, egy protestáns – amelynek élén felváltva egy református, majd egy evangélikus püspök áll – tábori lelkészi szolgálat, valamint a Tábori Rabbinátus.

1595967335
Az ünnepi állománygyűlést a Stefánia-palotában tartották

Fotó: a szerző felvételei