Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eladják az egykori osztrák-magyar katonai létesítményt Veronában?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 23. 17:33

Felzúdulást váltott ki Verona lakói körében a városvezetés azon terve, hogy eladja az Arsenale Austricót, az egykori osztrák-magyar katonai létesítményt. Flavio Tosi polgármester az Adige folyó partján álló, I. Ferenc József Arzenálnak is nevezett épületegyüttest egy ingatlanfejlesztő konzorciumnak akarja eladni.

A héthektáros katonai létesítménnyel az olasz hatóságok az elmúlt évtizedekben nem törődtek, hagyták, hogy az enyészetté legyen. Háromezer négyzetméternyi tetőszerkezet már beomlott – adta hírül január 22-én, szerdán a La Repubblica olasz napilap.

Verona vezetése nem akarja állni a fenntartási költségeket.

Számos terv született az Arsenale Austrico éltre keltésére. Az egykori helyőrségi város egy részét múzeummá nyilvánítanák, kulturális központot is létrehoznának területén.

Az arzenált 1854 és 1861 között alapította Conrad Petrasch alezredes a Habsburg-erők számára, és Radetzky marsall katonai népesítették be. Egy kisebb város volt, terekkel, udvarokkal, utcákkal, táborral, kaszárnyákkal, tiszti épületekkel, istállókkal és műhelyekkel.

A jelen tervek szerint az épületek kétharmadát 99 évre átadnák egy ingatlanfejlesztő konzorciumnak, amely 55 millió eurót fektetne be a terület helyreállításába, a városi önkormányzat 12 millió euróval támogatná a munkálatokat.

A projekt ellenzői azzal érvelnek, hogy az arzenál a városhoz tartozik, és nem szabad eladni. Már hatezer aláírást összegyűjtöttek, hogy rávegyék a városvezetést a privatizálás leállítására.