Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brüsszelben tárgyalnak a NATO tagállamok vezérkarfőnökei

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. január 23. 17:57

A NATO-tagállamok vezérkarfőnökei, a soros találkozójuk első napján az afganisztáni ISAF-művelet, a 2014 után következő művelet – a Resolute Support -, a KFOR, valamint a partnerségi terület időszerű kérdéseiről tárgyaltak.

A találkozón a NATO- és a hozzájáruló nemzetek vezérkarfőnökei kifejtették álláspontjukat az ISAF-művelet helyzetéről. Mint elhangzott: kulcskérdés az erők és eszközök megfelelő ütemben történő kivonása – a rendelkezésre álló ellátási útvonalak felhasználásával -, valamint az Afgán Nemzeti Biztonsági Erők felkészültsége, a biztonsági helyzet kezelésére való képességei.

1595966112
Dr. Benkő Tibor vezérezredes a vezérkarfőnökök találkozóján

2014 kulcsfontosságú az új művelet előkészítése, az Afgán Nemzeti Biztonsági Erők felkészítése, valamint a választások lebonyolítása miatt.

Az ISAF folytatásaként 2015-től tervezett művelettel kapcsolatban a vezérkarfőnökök tájékoztatást kaptak a tervezés jelenlegi helyzetéről, megvitatták a folyamat következő lehetséges lépéseit. A tervezéssel kapcsolatos alapkérdés a NATO erőinek jogállását szabályzó, valamint az azt megalapozó biztonsági egyezmény aláírása.

1595966112
A tárgyalások szünetében

A találkozón a szövetségesek – a nem NATO-hozzájárulók vezérkarfőnökeivel együtt – megtárgyalták a Balkánon folytatott NATO-művelet, a KFOR helyzetét. Magyarország kiemelt nemzeti érdeke, hogy déli határaink mentén béke és biztonság legyen, ezért az afganisztáni művelet átalakításával párhuzamosan növeljük balkáni műveleti hozzájárulásunkat.

Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök hozzászólásában megerősítette a rendezés iránti elkötelezettségünket, valamint növekvő szerepvállalásunkat, amelynek keretében közel megduplázzuk a műveletben résztvevő magyar kontingens létszámát. Növekvő hozzájárulásunk a művelet szempontjából rendkívül időszerű és értékes, ezért a szövetségesek nagyra értékelik azt.

1595966112
A vezérkarfőnökök – a NATO főtitkár jelenlétében – számos témáról folytattak megbeszélést

A művelet következő elemére való áttérés sikerének érdekében a szövetséges erők európai főparancsnok (SACEUR) javaslatára a szövetség olyan mutatókat dolgoz ki és vezet be, amelyek teljesülése esetén meg lehet kezdeni az átalakítást.

A partnerség területén a Mediterrán Párbeszédországaival folytatott tárgyaláson Jordánia és Algéria vezérkarfőnökei kifejtették álláspontjukat a térség biztonsági helyzetéről, ismertették azokat a kihívásokat, amelyekkel napról-napra szembesülnek. A szövetségesek egyetértettek abban, hogy a biztonsági helyzet stabilizálása érdekében szükséges a katonai együttműködés erősítése, amelynek alapvető eszköze az együttműködési formán belül a NATO és az egyes országok kétoldalú katonai kapcsolatainak elmélyítése az országok speciális helyzetének megfelelően.

1595966112
Jeronim Bazo vezérőrnagy, albán vezérkari főnök és dr. Benkő Tibor vezérezredes

A Földközi-tenger térségében tapasztalható ember- és drogcsempészet, illegális bevándorlás oly mértékben veszélyezteti a térség tagállamainak biztonságát, hogy a vezérkarfőnökök egyetértettek a helyzet, a„NATO-Mediterrán Párbeszéd" kötelékben történő kezelésének sürgős vizsgálatával.

A NATO-Oroszország Katonai Bizottság ülés keretében a vezérkarfőnökök elfogadták a 2014. évi munkatervet, illetve eszmecserét folytattak a légiforgalmi adatcsere kezdeményezés működtetésének aktuális kérdéseiről, a finanszírozás helyzetéről.

A résztvevők megvitatták az afgán légierő helikoptereinek működtetését, a szakembergárda képzésére és alkatrészek biztosítására létrehozott Helikopter Üzembentartási Hitelalappal (Helicopter Maintenance Trust Fund) kapcsolatos időszerű kérdéseket is. A hitelalap a NATO-Oroszország együttműködés egyik kiemelt területe.

1595966113
A NATO Katonai Bizottsága

Az Euro-Atlanti Partnerség Katonai Bizottság ülésén a 28 szövetséges és 22 partner nemzet katonai vezetői kaptak tájékoztatást a NATO új parancsnoki struktúrájában a partnerek részére fenntartott beosztások feltöltésének helyzetéről, a kapcsolódó kihívásokról, az elért eredményekről. Az együttműködés kiterjesztése érdekében rendkívül fontos a beosztások teljes feltöltése, illetve a NATO Műveleti Képesség Koncepciójába (OCC) az erők felajánlása a partnerek részéről.

A szövetségesek megköszönték a tengeri műveletekhez való értékes ukrán és új-zélandi hozzájárulást.

Fotó: nato.int