Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elbúcsúztatták a Balaton 2015 hadgyakorlatra küldött szlovák katonákat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. október 30. 18:03

Ünnepélyes ceremónia keretében Robert Fico szlovák kormányfő és Martin Glvác védelmi miniszter búcsúztatta október 30-án, pénteken Pozsonyban azokat a katonákat, akiket Szlovákia a migránsválsággal összefüggésben a Magyarországon zajló Balaton 2015 hadgyakorlatra küld.

A katonák Magyarországra vezénylését szerdai ülésén hagyta jóvá a pozsonyi kormány. A Balaton 2015 gyakorlatra vezényelt 21 fős, logisztikai specialistából álló szlovák katonai egység küldetése november 1-től december 15-ig tart majd.

1596003085

Robert Fico a búcsúztatón mondott beszédében a schengeni határok védelmének fontosságát és az illegális bevándorlás megállításának szükségességét hangsúlyozva elmondta: bár a hadgyakorlaton részt vevő szlovák katonák számát tekintve lehetnek, akik a küldetést jelképesnek tartják, mégis többről van szó, olyan példa nélküli fejleményről, amely bizonyítja, hogy az EU újabb tagországaiban erősebb az akarat a pragmatikus döntések meghozatalára, mint a régi tagországok esetében.
A szlovák kormányfő újságíróknak nyilatkozva rámutatott: az előzetes várakozások ellenére az őszi időszak beköszöntével sem csökkent, ellenkezőleg, nőtt az illegális bevándorlás okozta nyomás, és ennek következtében nyilvánvalóvá vált, hogy a partnerországok eddig rendőrségi szinten megvalósított együttműködését a hadseregeik közti együttműködésére is ki kell terjeszteni. Megjegyezte: az utóbbi időszakban mind több olyan információ látott napvilágot, amely bizonyítja, hogy megnövekedett a migránsok jelentette biztonsági kockázat is, és így a válság humanitárius kérdésből mára biztonsági kérdéssé is vált.

A migránsválság miatt megszaporodott határvédelmi feladatok ellátását segítendő Szlovákia a múlt héten már küldött egy ötvenfős rendőri egységet Magyarországra. Az egység tagjai a magyar-szerb határon teljesítenek szolgálatot, előzetes tervek szerint egy hónapon át, a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) között született megállapodás alapján.
A V4-ek megállapodása alapján Szlovákia, Csehország és Lengyelország összesen 170 rendőrt és katonát küldött vagy küld Magyarország déli határai védelmének megerősítésére.

1596003085

Fotó: mosr.sk