Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Temetőgondozás Kaposváron

Szöveg: M. K. |  2015. október 30. 18:54

A halottak napja alkalmából az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság kaposvári toborzó és érdekvédelmi központjának katonái szebbé tették a kaposvári Szigetvári utcai Hősök Temetőjének környezetét.

A központ a megyei temetkezési szolgáltató munkatársaival évek óta közösen gondozza Somogy megye legnagyobb katonatemetőjét is. Így volt ez most is, és a takarítás után a Hősök temetőjének központi emlékművénél Mészáros Károly százados helyezte el a kegyelet koszorúját.

1596003086

A kaposvári Hősök temetőjébe 1912-ben temették el az első katonákat: a balkáni háború idején a tartalék hadikórházban gyógykezelt sebesült török katonák közül kettőt helyeztek itt örök nyugalomra. Az első világháború során a Kaposváron foglalkoztatott hadifoglyok és a katonakórházban elhunyt magyar katonák, valamint a velük harcoló szövetségesek közül is kerültek a temetőbe. A második világháború során ismét Kaposvárra települt egy hadikórház, az itt meghalt katonák közül nyolcat ugyancsak ebben a temetőben helyeztek végső nyugalomra.

1596003086

Az 1945 után „elfelejtett" sírok gondozása a Magyar Honvédség katonáinak bevonásával, a megyei temetkezési szolgáltató és támogatók jóvoltából, az 1990-es évek elejétől folytatódott. A ma műemlékvédelem alatt álló kegyeleti emlékparkban közel 1400 katona alussza örök álmát.

1596003087

Fotó: Koncsek Barna főtörzsőrmester