Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életbe lépett a szíriai tűzszünet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. szeptember 13. 21:58

Damaszkuszi idő szerint szeptember 12-én, hétfő este hét órakor (közép-európai idő szerint hat órakor) hivatalosan életbe lépett az amerikai–orosz megállapodáson nyugvó szíriai tűzszünet.

A szíriai konfliktust nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű civil szervezet szerint a főbb konfliktusövezetekben csend honolt a tűzszünet életbelépése után. Az emigráns szervezet igazgatója, Rámi Abder-Rahmán ugyanakkor hozzátette: a délkeleti országrészekben szórványosan folytatódtak a lázadók és kormányerők ágyúzásai.

A szíriai hadsereg megerősítette a tűzszünet hatályba lépését, ugyanakkor az eredeti megállapodást módosítva bejelentette: hétnapos fegyvernyugvás veszi kezdetét országszerte, amely szeptember 18-án éjfélkor jár le.

Az állami televízió által közvetített katonai közlemény szerint a hadsereg mindazonáltal fenntartja a jogot arra, hogy „mindennemű fegyvertűzzel" feleljen arra, ha fegyveres csoportok megsértik a tűzszünetet.

Az orosz védelmi minisztérium nem sokkal a tűzszünet életbe lépése előtt közölte: a tűzszünetet nem tekintik érvényesnek az Iszlám Állam terrorszervezetre, valamint az Al-Kaida szíriai ágára, a magát korábban Dzsabhat an-Nuszrának nevező Dzsabhat Fatah as-Samra, vagyis ezeket a csoportokat továbbra is támadni fogja az orosz légierő Szíriában.

A szombati orosz–amerikai megállapodás értelmében a két nagyhatalom együttműködik a humanitárius segélyszállítmányok biztosításában és a radikális fegyveres csoportok elleni katonai fellépésben. Az orosz védelmi tárca emellett közölte: Washington és Moszkva létrehoz egy közös központot arra, hogy összehangolják az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció és Oroszország légicsapásait.

Ellenzéki csoportok üdvözölték a tűzszünetet, de egyelőre nem erősítették meg az elfogadását. A Szaúd-Arábia által támogatott szíriai ellenzéki csoportokat tömörítő Tárgyalási Főbizottság garanciákat követelt a fegyvernyugvásra, míg az aleppói székhelyű Fásztakim nevű lázadócsoport egy tagja korábban a fegyveres lázadók fenntartásainak adott hangot.

Bassár el-Aszad szíriai elnök néhány órával a naplementekor életbe lépett fegyvernyugvás előtt kijelentette: vissza akarja szerezni a rezsim ellenőrzése alól kicsúszott valamennyi területet. „A szíriai állam eltökélt szándéka, hogy minden régiót visszaszerezzen a terroristáktól és helyreállítsa a biztonságot" – szögezte le.

„A fegyveres erők habozás nélkül folytatják a munkát […], és ezt a külső és belső tényezőktől függetlenül teszik" – tette hozzá Aszad.