Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elfogadhatatlan Bosznia szuverenitásának megkérdőjelezése

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 31. 8:39

Bosznia-Hercegovina szuverenitása és területi egysége nem vita tárgya – jelentette ki balkáni körútjának első állomásán, október 29-én, hétfőn hétfőn Szarajevóban az amerikai külügyminiszter.

Hillary Clinton alig burkoltan azoknak a boszniai szerb vezetőknek üzent, akik arról beszélnek, hogy a boszniai Szerb Köztársaság kikiálthatná függetlenségét, vagyis kiválhatna Bosznia-Hercegovinából, a bosnyákokkal és horvátokkal közös államból.

„Teljeséggel elfogadhatatlan, hogy 17 évvel a háború vége után vannak, akik még mindig megkérdőjelezik Bosznia-Hercegovina területi integritását és szuverenitását" – mondta Clinton, aki Cathrin Ashtonnal, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselőjével tartott közös sajtótájékoztatót, miután találkoztak Bosznia háromfős államelnökségének tagjaival. 
„A daytoni egyezményt tisztelni kell és be kell tartani" – hangsúlyozta Clinton.

Az amerikai közvetítéssel megszületett békeszerződés, amely lezárta az 1992-től 1995-ig tartó boszniai háborút, két félig autonóm területre osztja az országot: a boszniai Szerb Köztársaságra (Republika Srpska) és a muzulmán-horvát föderációra.

Clinton arról is beszélt, hogy Bosznia stabilitása szempontjából az a legjobb, ha az ország csatlakozik a NATO-hoz és az Európai Unióhoz.

Az amerikai diplomácia vezetője és Ashton kedden tovább utaztak Belgrádba, ahol tárgyalásokat folytattak Tomislav Nikolic államfővel és Ivica Dacic miniszterelnökkel.