Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szigorúan ellenőrzött emlékezet

Szöveg: Tamás Tibor |  2012. október 31. 7:30

Az ötvenhat évvel ezelőtti október 30-a eseményeit vizsgálja, és éppen ezen a napon jelent meg a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Könyvtára sorozat 20. köteteként Tulipán Éva Szigorúan ellenőrzött emlékezet – A Köztársaság téri ostrom 1956-ban című könyve. A kötetet a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban (HM HIM) mutatták be.

1595943933

„A HIM a tudományos kutató- és gyűjteményes tevékenység mellett a tudományos könyvkiadásnak is nagy figyelmet szentel, ilyen értelemben nem meglepő, hogy munkatársunk, Tulipán Éva könyve napvilágot látott" – mondta köszöntőjében dr.
Kovács Vilmos ezredes. A HM HIM parancsnoka hozzátette: abban az értelemben is jelentős a mű megjelenése, hogy idő-, tény- és tárgyszerű, a társadalmi emlékezetet megterhelő eseményt tisztáz. Nem utolsósorban pedig örvendetes tény: Tulipán Éva első önálló kötete gazdagítja az intézmény saját könyvsorozatát.

Mindezeket megerősítve méltatta a fiatal kutatónő munkáját a könyv lektora, dr. Horváth Miklós nyugállományú ezredes, egyetemi tanár, a szóban forgó korszak hadtörténész szakértője is. Mint elmondta: már több közös munkában dolgozott együtt Tulipán Évával, aki ezen művében az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik legvitatottabb eseményét járta körül alapkutatásokra építve, tudományos igényességgel.

1595943933

A kötet erényeit felmutatva Horváth Miklós kifejtette: fehér folt volt eddig ez a Köztársasági téri ostrom, hiszen a Kádár-rendszer felnagyította, eltorzította, sőt saját legitimációjának erősítése céljából eredetmítosszá, szimbólummá változtatta. Ám Tulipán Éva e tarkabarka, szövevényes szövetből felfejtette a valóságot, amivel rendkívül nehéz feladatot vállalt magára. Többéves pontos, tárgyilagos, árnyalt kutatómunkával, egybevetéssel, elemzéssel helyére tette, valóságos kontextusba helyezte a ma már bizonyítottan hamis vallomásokat, periratokat, publicisztikákat, vándormotívumokat, tényleges és szimbolikus forrásokat, azok találkozási pontjait. Nem vált forrásai foglyává, felesleges kitérőket nem tett.

Nagy erénye a szerzőnek, hogy nem törekedett minden kérdés megválaszolására, ám interaktív módon bevonja az olvasót is a feltárás izgalmas folyamatába. A történelmi esemény rekonstruálására tett kísérlete, azaz könyve remekművé sikeredett – fogalmazott a kötet lektora.

1595943933

Fotó: Rácz Tünde