Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elfogadott, majd megsértett tűzszünet Dél-Szudánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 24. 18:41

Tűzszüneti megállapodást fogadott el január 23-án, csütörtökön a dél-szudáni kormány és az ellene fellázadt volt alelnök.

A december közepén kirobbant belharc több ezer áldozatot szedett, miközben Salva Kiir dél-szudáni elnök és politikai riválisa, Riek Machar volt alelnök küldöttsége több hete tárgyalásokat folytatott az etióp fővárosban, Addisz-Abebában.
Az egyeztetéseknek ez volt az első kézzelfogható eredménye, a megállapodást közvetítők segítségével sikerült elérni.
„Mindannyian azért vagyunk most itt, hogy tanúi legyünk a tűzszüneti egyezmény aláírásának" – mondta a hat kelet-afrikai államot tömörítő Regionális Kormányközi Fejlesztési Szervezet egyik közvetítője.

A Reuters hírügynökség helyszínen lévő tudósítója arról számolt be, hogy a felek bejelentették, létrehoznak egy testületet a megállapodás végrehajtásának megfigyelésére.
Jay Carney, az amerikai elnöki hivatal szóvivője üdvözölte a fegyvernyugvási egyezményt, amelyet a válságból kivezető út „első kritikus lépésének" nevezett.
John Barahona, az Oxfam nemzetközi segélyszervezet egyik vezetője szerint a megállapodás egy „második esélyt" ad a világ legfiatalabb államának.

A konfliktus következtében százezrek kényszerültek lakóhelyük elhagyására. Az összecsapások egyben etnikai színezetűek is: az államfő a dinka, a volt alelnök pedig a nuer népcsoport tagja.
Dél-Szudán másfél éve szakadt el Szudántól, és bár az olajtartalékok háromnegyede a területén maradt, a nyersolaj kivitelét a tengerektől elzárt országból északi szomszédja nélkül nem tudja megoldani.

Megszegték a tűzszünetet

A dél-szudáni felkelők azt állítják, hogy a kormányerők pénteken megszegték az előző nap folyamán megkötött tűzszüneti megállapodást, a hadsereg tagadja a vádakat.

„A Salva Kiir elnökhöz hű fegyveres erők jelenleg is támadják állásainkat az olajban gazdag Unité szövetségi államban" – jelentette a Kiir politikai riválisát, Riek Machar volt alelnököt támogató ellenzéki csapatok szóvivője.

A dél-szudáni hadsereg szóvivője, Philip Aguer tagadta a vádakat, és elmondta, nincs semmilyen információja az állítólagos pénteki összecsapásokról.