Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elhalasztották a béketárgyalások újabb fordulóját Dél-Szudánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 11. 13:37

Elhalasztották a béketárgyalások február 10-ére, hétfőre meghirdetett második fordulóját Dél-Szudánban, ahol a tavaly december óta tartó erőszakos összetűzéseknek mintegy két hete vetettek véget egy tűzszüneti megállapodással.

A Salva Kiir elnök vezette dél-szudáni kormány és az államfő politikai riválisa, Riek Machar volt alelnök küldöttségei mintegy húsz napig tartó fáradságos tárgyalások után január 23-án egyeztek meg a tűzszünetről, és a tervek szerint hétfőn az etióp fővárosban, Addisz-Abebában folytatták volna a megbeszéléseket a hosszú távú politikai megoldás lehetőségeiről.

Yohanes Pouk, a Machart támogató felkelők szóvivője azonban az utolsó pillanatban lemondta a felkelők részvételét a tárgyalásokon, kijelentve, hogy a kormány nem teljesítette a tárgyalások folytatásának alapvető feltételeit. Elsősorban arról a követelésről van szó, hogy a kormányzat tegye lehetővé annak a tizenegy magas rangú politikusnak a részvételét az egyeztetéseken, akiket államcsíny vádjával hetek óta a dél-szudáni főváros, Juba egyik börtönében tartanak fogva.

Emellett a tűzszünet ellenére továbbra is vannak összecsapások a kormányerők és a felkelők között. „A kormányzat nem tartja be a megállapodást" – tette hozzá Pouk.

 

A dél-szudáni válságban közvetítő, hat kelet-afrikai államot tömörítő IGAD regionális szervezet, amelynek elnök tisztét jelenleg Etiópia tölti be, vasárnap este még a tárgyalások hétfői újrakezdéséről közölt információkat.

Dél-Szudánban tavaly december közepe óta folynak az összecsapások, miután Salva Kiir elnök államcsínnyel vádolta meg júliusban menesztett alelnökét, Riek Machart. Utóbbi ezt tagadja, és azt rója fel Kiir elnöknek, hogy politikai ellenlábasait akarja eltávolítani. A konfliktusban eddig ezrek haltak meg és 200 ezren menekültek el otthonukból. Nemi erőszakról, emberölésekről és etnikai tisztogatásról is érkeztek értesülések.

Az összecsapások egyben etnikai színezetűek is: az államfő a dinka, a volt alelnök pedig a nuer népcsoport tagja.