Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar hadiipar nem volt, hanem lesz

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2014. február 11. 12:11

A lehetőségek értelmes határáig érdemes hazai termékekkel ellátni a hadseregeket – mondta Hende Csaba február 11-én Budapesten. A honvédelmi miniszter Széchenyi István híres mondatára utalva szólt a magyar hadiipar újjáélesztéséről.

1595966844
Hende Csaba: a biztonság a legfontosabb érték, amit egy állam adhat a polgárainak

A biztonság a legfontosabb érték, amit egy állam adhat a polgárainak – mondta megnyitójában Hende Csaba A hadi- és biztonsági ipar a honvédelem, a rendvédelem és a magánbiztonság szolgálatában című konferencián kedden reggel, az Országos Rendőr-főkapitányság Teve utcai székházában. Ahol nem garantált a biztonság, ott lehet akármilyen egészségügy, oktatás vagy úthálózat, nem beszélhetünk államról. A honvédelmi miniszter hozzátette: a biztonság olyan, mint a levegő, hiszen régóta békében élünk, természetesnek is vesszük ezt, és csak a hiánya tűnne fel. Ebből fakadóan a polgárok tudatában nem is feltétlenül áll ott prioritásként a biztonság más területekkel szemben: mindez illúzió, hamis tudás, de ugyanakkor megkerülhetetlen politikai tény is egyben. „Pedig ahol nincs biztonság, ott nincs szabadság sem" – szögezte le Hende Csaba.

A miniszter rámutatott: állandó biztonságot persze igen nehéz feltételezni a mai, folyamatosan változó, globális világban, ahol ha megjelenik egy új fenyegetés − például Afrika szarvánál −, az néhány nappal később már nálunk kopogtat. Éppen ezért aki érintett a területen, annak folyamatos feladatai vannak, legyen szó katonákról, rendőrökről, katasztrófavédelmi vagy büntetés-végrehajtási szakemberekről, a hadiipar szereplőiről, magánvállalkozókról.

1595966845
Az elmúlt négy évben megindult a magyar hadiipar újjáélesztése

Hende Csaba felidézte az elmúlt négy évben a magyar hadiipar újjáélesztése céljából megtett lépéseket. Mint mondta, a nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják: habár minden méret- és piacfüggő, a lehetőségek értelmes határaiig érdemes hazai termékekkel ellátni a hadseregeket. Így például, ahogy mondani szokás, „a német katona a gombjáig német", a 600 ezer fős dél-koreai hadsereg pedig 90 százalékban dél-koreai gyártmányú felszereléseket, technikai eszközöket használ. Mindez az adott állam gazdasága, illetve munkavállalói szempontjából is előnyös. Az elmúlt négy évben lépésről lépésre, korlátozott anyagiakból, szűk piaci lehetőségek közepette, de kitartó, szívós és következetes munkával megindult a magyar hadiipar újjáélesztése. Hende Csaba példaként említette a tavalyi dunai árvíz idején kiválóan vizsgázott, hazai fejlesztésű pilóta nélküli repülőgépeket, az emberek tízezrei számára arzénmentes ivóvizet biztosító víztisztító berendezéseket, illetve a nemrég bemutatott, Telepíthető Gyorsdiagnosztikai Laboratórium komplexumot. „Széchenyi István azt mondta: Magyarország nem volt, hanem lesz. Én ennek szellemében azt mondanám: magyar hadiipar nem volt, hanem lesz. Kérem, hogy legyenek társaink ebben a küzdelemben" − zárta beszédét a miniszter.

A konferencia a Biztonságpiac.hu Kft., a GTTSZ és az MRTT szervezésében valósulhatott meg, fővédnöke Hende Csaba mellett Pintér Sándor belügyminiszter. A rendezvény arról hivatott helyzetképet adni, hogy miként értékelik a legfontosabb állami szervezetek a biztonság helyzetét napjainkban: ennek jegyében a honvédelmi és a belügyi tárca szakemberei, a katasztrófavédelem és az adóhatóság illetékesei adnak tájékoztatást az elmúlt időszak biztonságpiaccal összefüggő eredményeiről, és szót ejtenek a jövőről is.

1595966845
A konferencián az elmúlt időszak biztonságpiaccal összefüggő eredményeiről volt szó

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária