Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elhunyt Andrzej Tyszkiewicz, a lengyel haderő nyugállományú altábornagya

Szöveg: dr. Hautzinger Gyula nyugállományú ezredes |  2017. október 26. 11:36

Hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt dr. Andrzej Tyszkiewicz, a lengyel haderő nyugállományú altábornagya, katonadiplomata, hazájának egykori bosznia-hercegovinai nagykövete, egyetemi előadó.

1596040516
Tyszkiewicz tábornok 1976-1979 között, az akkori Szovjetunió fegyvernemi akadémiának hallgatója volt.
2003-ban amerikai felkérésre az Iraki Szabadság Hadművelet egyik nemzetközi hadosztályának parancsnoka lett. A babiloni központú Közép-Dél Többnemzeti Hadosztály közel Magyarországnyi felelősségi területén fontos stabilizációs feladatot ellátó magasabbegység parancsnokaként mindent megtett, hogy egy sokat szenvedett országrészben az élhető életkörülmények helyre álljanak. 2003 nyarától 2004 februárjáig a hadműveletben szolgálva soha sem felejtette el, hogy a csapattesteket rendelkezésére bocsátó nemzetek milyen felhatalmazást adtak rendkívül bonyolult feladatának ellátásához. Határozott parancsnoki vezetésének és katonai diplomáciai érzékének is köszönhető, hogy a hadosztályparancsnoki szolgálata időszakában a közvetlen parancsnoksága alatt tevékenykedő, a hadosztály felelősségi körzetében nagy távolságokra feladatot ellátó magyar szállítózászlóalj személyi veszteséget nem szenvedett.

Tyszkiewicz tábornok hazatérte után altábornagyként, a lengyel szárazföldi haderőnem parancsnokhelyetteseként folytatta szolgálatát. Tudományos, PhD-fokozatot szerzett, majd nemzete szolgálatában, addigi életútja elismeréséül is, fontos állami diplomáciai feladat várt rá, amikor a máig érzékeny Balkánon, Szarajevóban lett országa nagykövete.
Ezt követően egy ideig egyetemi előadóként adta át több évtizedes tudását. Majd, már túl a hatvanon, egy újabb kihívás következett: az Európai Unió grúziai megfigyelő missziójának vezetőjeként igyekezett a biztonság területén felhalmozott tapasztalatát kamatoztatni.

Az elmúlt év a betegség árnyékában telt számára – biztató és elkeserítő beszámolók érkeztek felőle Lengyelországból, az utolsó, végső hírig: „Mély bánattal tudatjuk, hogy Andrzej Tyszkiewicz 2017. október 19-én elhunyt…"