Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elit éttermet rohantak le terroristák Szomália fővárosában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. január 23. 18:32

Robbanószerrel megrakott járművel követtek el öngyilkos merényletet a szomáliai főváros, Mogadishu egyik tengerparti étterme mellett, majd fegyveresek berontottak az épületbe és túszokat ejtettek – közölte Mohamed Huszein rendőrkapitány január 21-én, csütörtökön.

A Beach View Cafe and Lido Seafood nevű éttermet támadták meg, amelybe kormánytisztviselők és a fővárosi elit tagjai járnak. Először az öngyilkos merénylő nekihajtott az étterem kapujának, ezután fegyveresek tüzet nyitottak az étterem vendégeire, és feltehetően túszokat ejtettek.
A szomáliai biztonsági erők röviddel a támadás után a helyszínre érkeztek. Szemtanúk fegyverropogásról számoltak be, miután a szomáliai hatóságok ostrom alá vették az épületet.

A terrortámadást a szomáliai al-Shabaab dzsihadista szervezet vállalta. Az iszlamisták szóvivője a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy elfoglalták a kávézót, és sok test fekszik a földön az épületen belül illetve kívül.

Az első támadás után fél órával egy második robbanószerkezet is működésbe lépett a tengerparton. Azt egy autóba rejtették.
Arról egyelőre nincsenek hivatalos információk, hogy a robbantásoknak vannak-e halottai.

Legkevesebb húsz halottja volt annak a merényletnek, amelyet a szomáliai főváros, Mogadishu egyik tengerparti étterménél követtek el dzsihadista fegyveresek – közölték pénteken a hatóságok.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges al-Shabaab több ezer ember haláláért felelős Szomáliában. A szervezet korábban Szomália jelentős részét uralta, de az elmúlt években az afrikai uniós katonák segítségével sikerült kiszorítani Mogadishuból és az ország nagyobb városaiból. Az as-Shabaab azóta a hagyományos fegyveres harc helyett gerillahadviselést folytat, és főleg öngyilkos merényleteket követ el.