Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO légtérellenőrző repülőgépekkel segítheti a dzsihadisták elleni harcot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. január 23. 20:04

A NATO tanulmányozza annak a lehetőségét, hogy AWACS típusú légtérellenőrző repülőgépekkel segítse az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrormilícia elleni harcot – közölte a katonai szervezet egyik tisztségviselője január 22-én, pénteken.

Diplomáciai források szerint az Iszlám Állam elleni, több mint hatvan országot tömörítő nemzetközi koalíciót vezető Egyesült Államok azzal a kérelemmel fordult a NATO-hoz, hogy járuljon hozzá légtérellenőrző gépekkel a terrorszervezet elleni harchoz.
„A szövetségesek vizsgálják a kérelmet" – tájékoztatott a név nélkül nyilatkozó NATO-illetékes.

Noha a NATO-országok, és különösen az európai tagállamok egyre növekvő aggodalommal szemlélik a közel-keleti helyzetet, az észak-atlanti szövetségnek ez lenne az első közvetlen szerepvállalása a szélsőséges iszlamista csoport elleni hadjáratban.
A kérelemről és a lehetséges szerepvállalásról szóló híreket eddig sem a katonai szervezet, sem az Egyesült Államok nem kommentálta.

A NATO több mint húsz AWACS-repülőgépből álló flottájának a hidegháború idején a szovjet támadás észlelése lett volna a feladata.
Az AWACS légi felderítő és előrejelző rendszer az alacsonyan repülő gépeket 400 kilométer távolságig képes bemérni, a közepes magasságban repülőket pedig 520 kilométer távolságig. Rávezetheti a vadászgépeket az ellenséges célpontra, ily módon támadó műveletben is részt vehet.