Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Régi ismerős

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2016. január 23. 16:01

Jól kezdődik az év az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred számára, ugyanis az alakulat művelődési otthonában található Csapatmúzeum tárlata egy ZU-2 típusú légvédelmi géppuskával bővült. A győri honvédek régi ismerősként köszönthetik a szovjet fejlesztésű haditechnikai eszközt, hiszen a jogelőd szervezetek zászlaja alatt számos éleslövészeten alkalmazták sikerrel a légi célok ellen.

1596007564

Hazánkban a Varsói Szerződésben vállaltak teljesítésének érdekében a honi légvédelmi csapatok újraszervezése és korszerű eszközökkel való ellátása idején, 1960-ban állt rendszerbe az ikercsövű vontatott légvédelmi löveg. A rövid csőhátrasiklásos rendszerű, 14,5 milliméteres űrméretű, 2000 méter hatásos lőtávolságú eszközt alacsonyan repülő célpontok megsemmisítésére fejlesztették ki.  A kétszer 150 lőszer tárkapacitású, percenként 1100 lövéses elméleti tűzgyorsaságú légvédelmi géppuskát öt fős kezelőszemélyzet működtette a Magyar Honvédség hadrendjéből történő kivonásáig, közel négy évtizeden át.

Az eszköz a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum jóvoltából került a győri alakulathoz. A leromlott állapotú berendezést az 1. légvédelmi rakétaosztály javító állománya vette kezelésbe, melynek eredményeként immár az ezred tárlatának egyik legékesebb relikviája lett. A Csapatmúzeum féltve őrzött kincsei között megtalálhatók különféle légvédelmi rakéták, éleslövészeti célanyagok, korábbi egyenruhák, illetve a jogelőd alakulatok történetét bemutató tablók, amiket a május 21-én megrendezendő laktanyai nyílt napon bárki megtekinthet.

1596007564