Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ellentámadást indított az Iszlám Állam

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. június 22. 10:37

Ellentámadást indított az Iszlám Állam (IÁ) a kezén lévő észak-szíriai Manbídzs várost körbevevő és az elfoglalását célzó, amerikai támogatású Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ellen, jelentős veszteségeket okozva a kurd–arab milíciának – jelentette június 20-án, hétfőn az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szíriai emigráns civil szervezet.

Az OSDH szerint az IÁ három, Mabídzstól délre fekvő falut foglalt vissza az SDF-től, a kurd–arab erők legalább 28 harcosa halt meg a meglepetésszerű ellentámadásban. Az Egyesült Államok légierejének és különleges erőinek támogatásával bíró SDF három hete zárta szinte teljesen körbe Manbídzs városát, megfigyelők arra számítottak, hogy hamarosan behatolnak a városba.

Sarfan Darvis, a hadműveleteket irányító katonai tanács vezetője közölte: sikerült visszaverni az IÁ támadását, sok dzsihadistát öltek meg, az SDF pedig megtartotta állásait a város körül. Hozzátette, a Manbídzs elleni támadás várat még magára, az egész várost aláaknázták a dzsihadisták.

Az offenzíva az IÁ utolsó hídfőállásának felszámolását célozza a török–szíriai határon, ugyanakkor valamelyest lelassult a városban rekedt, illetve az onnan menekülő több ezer civil miatt. Az SDF mintegy 2 kilométerre volt már szombaton a város központjától, de a dzsihadisták ellentámadása miatt meghátrálni kényszerült.

Az IÁ fegyveresei kiüldözték a szíriai kormányerőket Rakka tartományból, miután a dzsihadisták de facto szíriai fellegvárától mintegy 50 kilométerre délnyugatra fekvő Tabka városánál sikeres ellentámadást hajtottak végre a város bevételét célzó hadsereg ellen – jelentette hétfőn az OSDH.

A kormányerők június 3-án indítottak offenzívát a stratégiailag fontos város elfoglalásáért.

Korábbi beszámolók szerint a szíriai hadsereg vasárnap előrenyomult a szimbolikus jelentőséggel bíró Tabka légitámaszpont körzetében, miután elfoglalta a létesítményhez közeli Tavra olajmezőt.

Az OSDH szerint a dzsihadisták azonban még aznap este ellentámadást indítottak, majd kiüldözték a kormányerőket Rakka tartományból. A harcokban mintegy 40 szíriai katona halt meg. A kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező szervezet szerint az IÁ több száz fegyveresét vezényelte Rakka városába Tabka megvédésének céljából.

A Tabka városa mellett fekvő légitámaszpontnak az adja szimbolikus értékét, hogy a létesítmény volt a kormányerők utolsó állása Rakka tartományban, míg a 2014 augusztusában a dzsihadisták le nem rohanták. A fogságba ejtett, mintegy 160 szíriai katonát levetkőztették, a sivatagba hajtották, és lemészárolták a szélsőségesek. Az öldöklésről felvételeket is készítettek, amiket a közzétettek a világhálón. A légitámaszpont elfoglalásával emellett nagy mennyiségű lőszer és különböző fegyverek kerültek az IÁ kezére.