Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzszerészek: túl az ezredik bejelentésen

Szöveg: Szűcs László |  2016. június 22. 11:43

A 24. héten, azaz június 13−19. között 46 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 16 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Várkonyi Melinda százados, az alakulat kommunikációs tisztje a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2016-ban eddig összesen 1004 bejelentést kaptak.

Június 13-án a főváros XI. kerületében, a Magyar Tudósok körútján akadt dolguk a tűzszerészeknek: egy építési területen egy GP−1000 típusú amerikai légibomba került elő. Az 500 kilogrammos robbanószerkezetet a Gyurits Tibor főtörzsőrmester vezette járőr a helyszínen hatástalanította, majd a bombát a központi gyűjtőbe szállították.

Június 14-én a Heves megyei Bélapátfalván, a Május 1. úton, egy magánháznál, területrendezés közben került elő egy F1-es típusú kézigránát. A második világháborús robbanószerkezetet a Juhász Attila főtörzsőrmester vezette járőr szállította el a helyszínről a központi gyűjtőbe.

Június 15-én a Somogy megyei Lábodon, a Kossuth Lajos utcában, földmunkák közben bukkantak rá egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszgránátra, amit a Juhász Attila főtörzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállított.

Június 17-én Győrben, a Temető utcában, egy társasház építése közben egy srapnelgránátot találtak. A második világháborús robbanószerkezetet a Lakatos Sándor főtörzsőrmester vezette járőr szállította el a központi gyűjtőbe.

Ugyanezen a napon a Fejér megyei Pákozdon is akadt dolga a Lakatos Sándor főtörzsőrmester vezette járőrnek: a Petőfi utcában, földmunka közben egy 120 milliméteres szovjet repesz-romboló gránátot, valamint két kézigránátot fordított ki a talajból az eke. A második világháborúból visszamaradt robbanószerkezeteket a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Címkéktűzszerész