Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Előrenyomult az al-Kaida

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. április 26. 14:14

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai ágának tartott an-Nuszra Front és a vele szövetséges csoportok áprlis 25-én, szombaton majdnem teljesen elfoglalták a szíriai kormányerők egyik utolsó védőbástyáját, az ország északnyugati részében lévő Dzsiszr-es-Sugur várost – jelentette egy civilszervezet.

A magát a „Hódítás hadseregének" nevező iszlamista koalíció csütörtökön indított offenzívát az Idlíb tartománybeli Dzsiszr-es-Sugur bevételére, néhány héttel azután, hogy ugyanez a szövetség elfoglalta a tartomány székhelyét, Idlíb várost. Dzsiszr-es-Sugur nagy részét heves harcok árán gyorsan elfoglalták az iszlamisták, a kormányerők pedig menekülnek – közölte a kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező, londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

Az OSDH aktivistái legalább 60 olyan katona holttestét számolták össze a város utcáin, akik a kormányerőkhöz tartoztak.

A szíriai hadseregből egy forrás azt közölte a Szana állami hírügynökséggel, hogy „a légierő bombázta a terroristákat Dzsiszr-es-Sugur környékén, megölt közülük többet, és szétlőtte többtucatnyi járművüket".

Szakértők szerint a város stratégiai fontosságát az adja, hogy a török határhoz és a kormányhadsereg egyik fellegvárának számító Latakia tartományhoz is közel fekszik.

Dzsiszr-es-Sugur gyakorlatilag a tartomány székhelyének szerepét töltötte be, miután Idlíb városát március 28-án hatalmukba kerítették a dzsihadisták.

Idlíb már a második tartományi székhely volt, amelyet iszlamisták elfoglaltak. Az első Rakka volt, amelyet a rivális szervezet, a dzsihadista Iszlám Állam megtett az általa alapított kalifátus székhelyének.