Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiállítás és állásbörze Debrecenben

Szöveg: Smidróczki Róbert főhadnagy |  2015. április 26. 13:13

Mozgalmas napot éltek át április 22-én az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) 2. Katonai Igazgatási Központ katonái. Ezen a napon rendezték meg a Debreceni Egyetem Állásbörze és Karriernapját, valamint ezzel párhuzamosan megnyitotta kapuit a második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás is.

1595992568

A debreceni központ mindig is kiemelkedő figyelmet fordított a kultúra és a hagyományok ápolására. Ennek megfelelően a Nagysándor József Laktanya számos alkalommal adott már otthont a múlt egyes kiemelkedő eseményeit megidéző kiállításnak. Az elmúlt év nyarán az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás után idén újabb jubileumi tárlat tekinthető meg.

A Bocskai István Bajtársi Egyesület két aktivistája – Oláh László nyugállományú alezredes és Rontó Géza nyugállományú őrnagy – azzal a kezdeményezéssel állt elő, hogy a második világháború befejezésének hetvenedik évfordulójáról az esemény jelentőségéhez méltó rendezvénnyel emlékezzenek meg. Áldozatos és szorgos munkájuk eredményeképpen készült el a második világháború történetét eredeti dokumentumok alapján, fényképek, filmek és korabeli tárgyak segítségével bemutató „Magyarország Versaillestől Párizsig" elnevezésű tárlat. A kiállítás anyagának bővítéséhez korhű fegyverekkel, tárgyakkal, és eszközökkel járult hozzá Katona Sándor, a Szent László Hadosztály Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagja.

1595992569

Az ünnepélyes megnyitón részt vett Vanyur Tibor ezredes, az MH HKNYP parancsnoka, aki beszédében megköszönte az alkotók és a szervezők munkáját, és azt az együttműködést, amely révén létrejöhetett a kiállítás.

A fényképtablók és a korabeli tárgyak egy hétig, április 29-ig lesznek láthatók a központban, de aki esetleg lemarad róla, a későbbiek során pótolhatja ezt. A vándorkiállítás következő állomása a debreceni Újkerti Művelődési Központ lesz, de emellett számos egyéb helyről is érkezett már megkeresés az alkotók felé.

Vanyur ezredes a megnyitót követően a Debreceni Egyetemen felállított toborzó pontot látogatta meg. Az idei állásbörzén – az elmúlt évekhez hasonlóan – rengeteg érdeklődő vett részt, hiszen az eseményen közel száz kiállító kínált a hallgatóknak elhelyezkedési lehetőséget.

1595992569

A debreceni központ évek óta hagyományosan jó kapcsolatot ápol az egyetemmel, melynek révén állandó vendégei az intézmény rendezvényeinek. Ennek megfelelően az elmúlt években számos egyetemista már csatlakozott a Magyar Honvédséghez akár önkéntes műveleti tartalékos, akár – a diplomájuk megszerzését követően – szerződéses katonaként. Ez a létszám vélhetően emelkedni fog, hiszen az állásbörze ideje alatt többen jelezték, hogy szeretnének csatlakozni az önkéntes műveleti tartalékos rendszerhez, ők a helyszínen ki is töltötték a regisztrációs lapot, illetve tájékoztatást kaptak a felvételi eljárás további menetével kapcsolatban.

1595992569

Fotó: Várkonyi Zsolt főtörzsőrmester