Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elsőbbséget élvez a hadászati atomfegyverek fejlesztése

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. február 15. 19:22

Az orosz hadsereg számára elsőbbséget élvez a hadászati atomfegyverzet fejlesztése – jelentette ki február 14-én, csütörtökön a vezérkari főnök.

Valerij Geraszimov egy moszkvai biztonságpolitikai tanácskozáson elmondta, hogy az orosz hadászati nukleáris fegyverarzenált újabb Topol-M és Jarsz (RSZ-24-es) interkontinentális ballisztikus rakétákkal, korszerű atom-tengeralattjárókkal és Tu-160-as nehézbombázókkal, illetve Tu-95MSZ típusú, manőverező robotrepülőgépeket hordozó bombázókkal szerelik fel.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője időközben bejelentette, hogy Moszkva egyelőre nem kapott konkrét ajánlatot Washingtontól a hadászati atomfegyver-arzenál további csökkentésére.

Alekszandr Lukasevics hozzátette: Oroszország számára ezen a téren jelenleg a hadászati támadófegyverzetek csökkentéséről az Egyesült Államokkal kötött megállapodás teljesítése élvez előnyt. Ha ez megtörtént, Moszkva készen áll a következő lépések megvitatására az atomfegyverek leszerelésére vonatkozóan. Eközben a Kreml nem hagyja figyelmen kívül a globális rakétavédelmi rendszerek amerikai fejlesztésére vonatkozó terveket sem – jegyezte meg Lukasevics.

Ezen a héten Moszkvában tárgyal Rose Gottemoeller fegyverzetellenőrzési és nemzetközi biztonsági ügyekben illetékes amerikai külügyminisztériumi államtitkár. Az orosz-amerikai megbeszélésekről egyelőre nem szivárogtak ki részletek.

A Kommerszant című orosz napilap ugyanakkor minap amerikai kormányzati forrásra hivatkozva közölte, hogy Washington kész akár egyoldalúan is csökkenteni atomfegyverkészletét, ha Oroszország nem fogadná el a kölcsönös csökkentésre vonatkozó amerikai javaslatokat, amelyet Rose Gottemoeller Moszkvában terjeszt elő.

A hadászati támadó fegyverek csökkentéséről szóló új, START-III szerződést Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök 2010. április 8-án Prágában írta alá. Moszkva és Washington azt vállalta, hogy a 2002-es moszkvai szerződésben rögzített 2200 nukleáris robbanótöltetet hét éven belül 1550-re csökkenti.