Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elszállítják az emlékműként kiállított szovjet harckocsikat Moldovában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. szeptember 18. 10:55

Megkezdték szeptember 16-án, szerdán a harckocsik elszállítását a második világháborús szovjet győzelemnek állított emlékművekről Moldovában Anatolie Salaru védelmi miniszter utasítására. Salaru összesen hat, a második világháború moldovai színterein zajló harcokban részt vevő T-34 típusú szovjet harckocsi elszállítást rendelte el.

A tárcavezető közlése szerint Moldova nem nevelheti ki katonáit “ilyen jelképek" környezetében. Hasonló harckocsik állnak emelvényeken Európa szerte, hogy emlékeztessenek: “ha nem viselkedtek jól, akkor ezzel a módszerünkkel teszünk rendet" – mondta a védelmi miniszter, aki egyébként a kormánykoalíció legkisebb tagjának, a NATO-barát Liberálisok pártjának az elnökhelyettese.

Megjegyezte, ma országának más értékei vannak, ezeknek az emlékeknek pedig a múzeumban a helyük.

Salaru összesen hat, a második világháború moldovai színterein zajló harcokban részt vevő T-34 típusú szovjet harckocsi elszállítást rendelte el. A páncélosokat a szovjet megszállás múzeumának adják át.

A védelmi miniszter korábban Bukarestben román kollégájával, Mircea Dusával tartott sajtótájékoztatón javasolta, hogy Moldova és a NATO-tag Románia hadserege egyesüljön. Dusa a találkozón biztosította kollégáját, a román hadsereg segítséget nyújt Moldovának, hogy fegyveres erői megfeleljenek a NATO normáknak. A két ország 2012-ben írta alá katonai együttműködésről szóló megállapodást, amely egyebek közt a moldovai hadseregnek nyújtandó támogatás foglalta magába.