Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkészítés

Szöveg: Csajbók József zászlós |  2015. szeptember 18. 11:27

A Határozott Fellépés 2015 demonstrációs gyakorlat keretében a MH 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj bázisán azonnali hatállyal felállítottak egy alkalmi kiképző köteléket, amely Szolnokon települ.

A jogszabályi környezet lehetővé teszi majd, hogy a migrációs válsághelyzetben a honvédség a Belügyminisztériummal közösen hajtson végre határrendészeti feladatokat. A katonákat addig is fel kell készíteni, hogy a feladat elrendelésekor megfelelően álljanak készen a rendőrség támogatására. Ennek érdekében a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr Főkapitányság szakemberei segítségével felkészítették a 88-as zászlóalj kiképzőit, akik továbbiakban a rendőrök instruktori felügyelete mellett foglalkoznak a kiképzendőkkel.

1596000345

A felkészítés kulcskérdése a katonai és rendőri intézkedéstechnikák közötti különbségek megértetése és összehangolása, különös tekintettel a tevékenység jogszerűségére.
A kiképző kötelék felállítására vonatkozó parancs elrendelését követő 24 órán belül meg is érkezett az első közel 300 fős kiképzendő kontingens, közöttük közel 60 fő önkéntes műveleti tartalékos. A katonák a munka- és balesetvédelmi oktatás, felderítő tájékoztató után jogi, interkulturális, pszichológiai, valamint kommunikációs felkészítéssel kezdték a kiképzést. Másnap megkezdődött a gyakorlat-centrikus oktatás is, amelynek súlypontját a különböző rendőri intézkedéstaktikai ismeretek jelentették mind egyénileg, mind különböző méretű kötelékekben.

Fotó: a szerző felvételei