Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eltűnt a pakisztáni hadsereg több katonája

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 2. 22:52

A pakisztáni hadsereg legalább 15 katonája eltűnt a tálib szélsőségesekkel vívott összecsapásban; a felkelők állítása szerint ők végeztek velük, és egy videofelvételen be is mutatták a katonák levágott fejét.

Az északnyugat-pakisztáni Badzsaur törzsi körzetben a hadsereg még kedden indított akciót, hogy kiszorítsa a szomszédos afgán Kunar tartományból a múlt héten érkezett tálibokat. A felek között heves harc robbant ki.

Egy pakisztáni biztonsági tiszt, aki kérte neve elhallgatását, azt mondta, hogy a harcok nyomán immár 3 napja legalább 15 katona eltűntnek számít. Egy másik illetékes is megerősítette az értesülést.

Badzsaur egyike a hét olyan félautonóm törzsi területnek, ahol a táliboknak, illetve a velük szövetséges al-Kaida nemzetközi terrorhálózatnak megerősített állásaik vannak, és amelyek kiindulópontul szolgálnak a Pakisztán belsejében végrehajtandó támadásokhoz.

Sziradzsud Din, a pakisztáni tálibok (TTP) egyik szóvivője egy hírügynökséggel a héten közölte, hogy embereik fejezték le a pakisztáni biztonsági erők tagjait. „Testüket és fejüket eltemettük. Hamarosan közzéteszünk egy videót, hogy bizonyítsuk a történteket" – tette hozzá.

A TTP pénteken valóban közölt egy felvételt, amelyen 12 fej volt látható a földön, egy tálib parancsnok pedig fegyveresek előtt a Koránból idézett részeket. Egyikük kezében hatalmas bárd volt látható.