Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Putyin szerint áttörést kell végrehajtani a hadsereg korszerűsítésében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 2. 20:46

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint olyan mértékű áttörést kell végrehajtani Oroszország újrafelfegyverzésében és korszerűsítésében, mint amilyet Sztálin rendelt el az 1930-as években. Putyin mindezt az orosz nemzetbiztonsági bizottság egyik értekezletén jelentette ki az Interfax hírügynökség pénteki jelentése szerint.

Az orosz elnök bejelentette, hogy mintegy 23 ezer milliárd rubelt (csaknem 563 milliárd eurót), minden korábbinál nagyobb összeget fordít az állam a következő tíz évben a fegyverkezési és újrafegyverkezési programra.

Joszif Sztálin 1930 és 1939 között hajtott végre nagyszabású fegyverkezési programot a Szovjetunióban. Azok az évek ugyanakkor a legvéresebb sztálini megtorlás évei voltak, szovjet katonatisztek ezreit végezték ki vagy küldték lágerbe.

Vlagyimir Putyin, akit két elnöki terminus (2008-2008) és egy négyéves miniszterelnöki megbízatás után választottak meg ismét Oroszország elnökének márciusban, kampányában hangsúlyozta, hogy a hadiipart kívánja az ország fejlesztésének központjába állítani, hasonlatosan a szovjet időkhöz, és minden korábbinál nagyobb fegyverkezést ígért a következő évekre.

A nemzetbiztonsági tanács ülésén az elnök – az orosz fegyveres erők főparancsnoka – olyan rendszer létrehozását követelte, amely révén hatékonyan lehet ellenőrizni az állam és a fegyvergyártók közötti szerződéseket.

A Vedomosztyi című orosz lap július 2-án még arról írt, hogy a következő hároméves költségvetés tervezésekor felmerült az orosz hadsereg fegyverzetének 2020-ig előirányzott több mint 20 ezer milliárd rubeles korszerűsítésének elhalasztása.

A programot még 2010 decemberében hagyta jóvá Dmitrij Medvegyev akkori államfő. Az új fegyverek kifejlesztésére, vásárlására és korszerűsítésére 19 ezer milliárd rubelt szántak akkor. A hadiipar korszerűsítésére további 3 ezer milliárd rubelt fordítottak volna.

Szergej Ivanov, az orosz elnöki hivatal vezetője az állami hadiipari megrendelések értékét 2013-ban több mint 2,2 ezer milliárd rubelre becsülte, 2014-ben az összeg meghaladná a 2,6 ezer milliárd rubelt. Ennek 60 százalékát fegyverek vásárlására költenék – írta a Vedomosztyi.

A lap szerint az orosz fegyverkezési program a nemzeti össztermék több mint egy százalékát teszi ki, és nagy nyomás alá helyezi a költségvetést.