Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elutasított a Fehér Ház egy védelmi együttműködési tervezetet az GCC tagállamaival

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. május 13. 16:27

Elutasította a Fehér Ház az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) tagállamainak javaslatát az Egyesült Államokkal való közös védelmi megállapodás létrehozásáról – írta a Foreign Policy című amerikai külpolitikai magazin online kiadása Robert Malley, a Fehér Háznak a térségbeli ügyekben illetékes tanácsadója közlésére hivatkozva.

Malley újságíróknak elmondta: az Egyesült Államok „hetekkel korábban" közölte Öböl-menti szövetségeseivel, hogy a közös védelmi szerződés „nem lehetséges".

Malley szerint az Öböl-menti arab monarchiákat tömörítő GCC hat tagországának – az Egyesült Arab Emírségeknek, Bahreinnek, Kuvaitnak, Ománnak, Katarnak és Szúd-Arábiának – külügyminiszterei ennek ellenére a jemeni helyzetről rendezett pénteki párizsi találkozón nem mutatták jelét annak, hogy csalódottak lennének. Egyikük ugyan emlékeztette az amerikai partnert, hogy nagyon szeretnék a közös védelmi egyezményt, de ezen kívül nem hozták szóba a dolgot – mondta Malley.
Órákkal a párizsi konferencia után ugyanakkor Szalmán bin Abdel-Azíz al-Szaúd szaúdi király felhívta Barack Obama amerikai elnököt telefonon, hogy „sajnálattal közölje, nem tud Washingtonba utazni a héten" – mondta Malley.

A szaúdi uralkodó arra hivatkozott, hogy a kedden kezdődő jemeni tűzszünet betartását akarja felügyelni.
Obama elnök még áprilisban hívta erre a hétre találkozóra a GCC-tagállamok vezetőit, rögvest azután, hogy a hatok – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína, Oroszország és Németország – nagy vonalakban megegyeztek Iránnal az ország atomprogramjának korlátozásáról, illetve a Teherán elleni nemzetközi szankciók feloldásának lehetőségéről. Obama azért hívta azonnal megbeszélésre a GCC-tagállamok vezetőit, hogy eloszlassa az iráni megállapodás miatti aggályaikat.

Szaúd-Arábia után az Egyesült Arab Emírségek, Omán és Bahrein vezetői is lemondták részvételüket, ők betegségekre hivatkoztak.
Az öböl menti arab országok attól tartanak, hogy ha létrejön Teheránnal a végleges megállapodás és megszűnnek az Iránt sújtó gazdasági szankciók, akkor az Iszlám Köztársaság olyan pénzforrásra tesz szert, amelyből finanszírozni tud külföldi fegyveres csoportokat és kiterjeszti befolyását Jemenben, Szíriában és Libanonban.