Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Békeműveleti szeminárium

Szöveg: Galambos Sándor - Bába Melinda |  2015. május 13. 17:00

Háromnapos békeműveleti szemináriumot tartanak május 11-étől Szolnokon. A kurzuson a négy visegrádi tagország 2016. január 1-jén megalakuló közös harccsoportjába delegált kulcsbeosztású személyek vesznek részt. A konferenciát az MH Összhaderőnemi Parancsnokság javaslatára az MH Béketámogató Kiképző Központ szervezte.

1595993711

A közös feladatra történő felkészülés jegyében találkoztak a visegrádi országok V4 EU harccsoportjának kulcsbeosztású tisztjei és altisztje a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központban. A szeminárium a Finn Fegyveres Erők Nemzetközi Kiképző Központjával (Finnish Defence Forces International Centre − FINCENT) közös szervezésben kerül levezetésre.

Dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke a konferencia jelentőségét hangsúlyozva elmondta: a konferencia első napján a résztvevők az északi országok együttműködésének kereteivel ismerkedtek meg. Dánia, Norvégia, Svédország, Izland és Finnország tapasztalatai ugyanis példaértékűek lehetnek a részünkre, hiszen olyan országokról van szó, amelyek – csakúgy, mint a visegrádi négyek – történelmi és kulturális tekintetben is hasonlóak egymáshoz.

1595993712

Az ennek a gondolatnak a jegyében szervezett előadásokon a hallgatók tájékoztatást kaptak többek közt a skandináv országok védelmi együttműködésében (NORDEFCO – Nordic Defence Cooperation) megvalósuló felkészítések és tanfolyamok tapasztalatairól, a több országot átfogó kiképzések, együttműködések előnyeiről, eredményeiről és lehetőségeiről.

A konferencia hátralévő két napjában pedig olyan aktuális kérdéseket vitatnak meg, mint az ukrán helyzet kialakulásának okai, következményei, megoldásának lehetséges módjai és biztonságpolitikai háttere. Ennek tükrében áttekintik az Európai Unió és Oroszország viszonyát és az úgynevezett hibrid hadviselésből adódó katonai kihívásokat is.

1595993712

A fentiek kapcsán Böröndi tábornok külön is kiemelte, hogy a felajánlott V4 harcsport elemeiben szolgálatot teljesítő cseh, lengyel szlovák és magyar katonáknak tisztában kell lenniük a fegyveres konfliktushoz vezető krízis okaival is, mert ezek az ismeretek óriási segítséget jelentenek a feladatuk végrehajtására történő felkészülés során.

1595993712

Fotó: Galambos Sándor