Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elutasította a lemondást és szembeszállt a hadsereggel az egyiptomi elnök

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 3. 14:11

Drámai hangú televíziós beszédben utasította el az ellenzék által követelt lemondását július 3-ára, szerdára virradó éjjel az egyiptomi elnök. Mohamed Murszi visszautasította a hadsereg ultimátumát is.

A nemzethez intézett üzenetében az elnök hangsúlyozta, hogy egy évvel ezelőtt demokratikus választások útján került hatalomra. „Ehhez a törvényességhez ragaszkodom" – jelentette ki, hozzátéve: „én vagyok Egyiptom elnöke, aki valamennyi egyiptomi állampolgárt képviseli."

„Életemmel is megvédem az elnöki hivatal törvényességét" – hangsúlyozta beszédében az egyiptomi államfő, aki egyidejűleg minden belső és külső nyomást elutasított.

Az elmúlt napok heves tüntetései nyomán a hadsereg hétfőn 48 órás ultimátumot intézett az ország politikai vezetőihez, és a belpolitikai válság konszenzusos rendezésére szólította fel őket. Ellenkező esetre a fegyveres erők saját „menetrendjük" valóra váltását helyezték kilátásba.

Éjszakai beszédében Murszi elutasította a hadsereg ultimátumát, hangoztatva, hogy csakis az alkotmánynak megfelelő törvényesség biztosíthatja a polgárháború elkerülését.

Értesülések szerint az elnök már a beszéd előtt Twitter-üzenetben követelte a hadseregtől – szerdán 17 órakor lejáró – ultimátumának visszavonását.
Murszi felszólította az egyiptomiakat, hogy utasítsák el a törvényes renddel szembeni fellépéseket. Úgy vélekedett, hogy a demokratikus rend útjáról történő mindenfajta letérés veszélyes ösvényre sodorná Egyiptomot.

A több mint 40 perces beszédben az elnök elismerte, hogy hivatali tevékenységének eddigi egy évét nehézségek kísérték, azt hangoztatta ugyanakkor, hogy a korábbi rezsim korrupt maradványaival kellett megküzdenie. Murszi szerint olyan bűnözőcsoportokról van szó, amelyek elutasítják a demokráciát, és csupán káoszt, valamint erőszakot akarnak.
Murszi nyomatékosan hangsúlyozta: nincs más választás számára, csak az, hogy továbbra is eleget tegyen demokratikusan ráruházott kötelezettségeinek.

Az államfő utalt azokra a követelésekre, hogy a hatalomgyakorlásba vonja be az ellenzéket is. Ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy próbálkozott az ilyen jellegű párbeszéddel, de sikertelenül. Hírügynökségi értesülések szerint ugyanakkor több intézkedést jelentett be az ellenzékkel való megértés előmozdítására, így a többi között kormányátalakítást helyezett kilátásba.
Egyiptomban kedden is folytatódtak az elnök elleni tüntetések. A Murszi ellen tiltakozók több helyütt összecsaptak az államfő híveivel. Késő esti értesülések szerint az összecsapásokban csak Kairóban 7 ember vesztette életét.


A hadsereg kitart az ultimátum mellett

Az egyiptomi hadsereg kitart az ország politikai vezetőihez intézett, szerda délután lejáró ultimátuma mellett.
Ezt tartalmazta az a közlemény, amely kora hajnalban jelent meg a hadsereg főparancsnokságának Facebook-oldalán, három órával azután, hogy Mohamed Murszi elnök az országhoz intézett televíziós beszédben elutasította az ultimátumot.
A főparancsnokság közleményében a végső órákról beszélt, és azt hangoztatta, hogy a hadsereg „kész vérét áldozni" Egyiptom és az ország népe érdekében.
Egy katonai forrás szerint a nyilatkozat egyértelművé tette, hogy a hadsereg kitart követelései mellett.