Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elvonulhatnak az ellenzéki fegyveresek Homszból

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. március 15. 8:15

A szíriai kormányerők engedik elvonulni az ellenzéki fegyvereseket Homsz város utolsó, lázadók kezén lévő kerületéből.

Talal Barrazi, Homsz tartomány kormányzója a SANA szíriai állami hírügynökségnek elmondta: a lázadók orosz csapatok kísérete mellett hagyhatják el Homsz várost. Az orosz csapatok koordinációs és útvonal-biztosítási feladatokat fognak ellátni, miközben a szíriai vörös félhold fogja felügyelni a megállapodás betartását. Barrazi szerint a megállapodás végrehajtása hat-nyolc hetet vehet igénybe. Azok az ellenzéki fegyveresek, akik úgy döntenek, hogy maradnak Homszban, igénybe vehetik a kormány által korábban felajánlott amnesztiát – tette hozzá.

Barrazi szerint a most hétfőn Oroszország közvetítésével a felek között kötött megállapodás egy tavalyi, a damaszkuszi kormányzat és ellenzéke között létrejött egyezménynek a harmadik fázisa. Homsz Al-Váer nevű negyedét már több száz felkelő és családja hagyhatta el a lázadók által uralt más térségek irányába.

A Nyugat által támogatott Szíriai Nemzeti Koalíció ellenzéki ernyőszervezet további részleteket közölt a megállapodásról. Értesülései szerint Oroszország 60-100 fős katonai alakulatot állomásoztat majd Al-Váerben a megállapodás betartásának és az elvonulók biztonságának szavatolására. Az ernyőszervezet úgy tudja: az orosz katonák felelnek azért is, hogy megakadályozzák az al-váeri lakosoknak a kormányzat általi őrizetbe vételét, és eltántorítsák a kormánycsapatokkal szövetséges milíciákat a túlkapásoktól.

Bebarsz al-Talavi helyi ellenzéki aktivista megerősítette, a hétfői megállapodást. Hozzáfűzte: bizottságot hoznak létre, amely összeírja azok nevét, akik távozni akarnak az ostromlott városrészből. „Az emberek örülnek annak, hogy megszabadultak az ostromtól, de szomorúak, hogy el kell hagyniuk Homszt" – mondta.

Szíria harmadik legnagyobb városa, Homsz egykor a Bassár el-Aszad elnök elleni felkelés központja volt. Az immáron hatodik évébe lépett polgárháború alatt egy ideig a város kiterjedt területeit a felkelők ellenőrizték, de a kormányerők mára fokozatosan visszaszorították őket, egyedül Al-Váer negyedben tudták csak tartani magukat. A konfliktus szereplői már 2015 decemberében kötöttek arra vonatkozó megállapodást, hogy ellenzéki fegyveresek és családtagjaik elhagyhassák a várost. Az elmúlt hónapokban azonban a felkelők uralta városrész evakuálása megszakadt.

Mintegy 75 ezren élnek a 2013 óta a szíriai hadsereg ostroma alatt lévő Al-Váerben. A városrész gyógyszer- és alkalmanként élelmiszerhiánytól szenved.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet bírálta a megállapodást, amely szerinte 12 ezer al-váeri lakos, köztük 2500 lázadó áttelepítését célozza. A kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező OSDH úgy tudja, hogy az első 1500 fős csoportot már a jövő héten elszállítják, amit több hasonló akció követ majd az elkövetkező hetekben.