Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az alakulatoknál is megemlékeztek nemzeti ünnepünkről

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. március 15. 7:07

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a Magyar Honvédség alakulatainál és katonai szervezeteinél is rendeztek megemlékezéseket. Összeállításunkban az e rendezvényekről készített tudósításokat gyűjtöttük egy csokorba. (Cikkünk folyamatosan frissül!)

Debrecen

A Kossuth-laktanyában ünnepi állománygyűlésen emlékeztek a Bocskai-dandár katonái az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra.
„1848. március 15-e az a nap, amelyre minden magyar, határon innen és túl, büszke, és büszke is lehet, mert a márciusi ifjak példaértékű cselekedetet hajtottak végre"- hangsúlyozta ünnepi beszédében Gál József őrnagy. Kiemelte: a ’48-as honvédsereg a kor színvonalán állt.

A rendezvény színvonalát Újhelyi Kinga (Jászai-, és Mensáros-díjas színművész, a Csokonai Nemzeti Színház művésze) Darkó Gergő színművész és Albert Szilárd hegedűművész mellett a nyírbátori Báthory István Katolikus Gimnázium diákjainak előadása is emelte.

1596028876

Az ünnepségen dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az alakulat parancsnoka elismeréseket adott át.

Március 15-én Debrecenben, a Bem téren, a hagyományokhoz híven katonai tiszteletadás mellett vonták fel az országzászlót. Az 1848-49-es forradalom- és szabadságharc eseményeire emlékezve a városi rendezvények résztvevője volt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár.
A nemzeti lobogó felvonását követően az emlékezők a Petőfi szoborhoz vonultak, ahol dr. Ruszin Romulusz dandártábornok és Nagy Zoltán alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) 2. Katonai Igazgatási Központ parancsnoka helyezett el koszorút.

Az ünneplők a Debrecen Helyőrségi Zenekar vezetésével indultak a Kossuth térre, ahol emlékműsorral és a Kossuth szobor megkoszorúzásával folytatódtak az események.

1596028876

A megemlékezés a Honvédtemetőben ért véget, ahol dr. Ruszin Romulusz dandártábornok mondott ünnepi beszédet. „A szabadságot nem adták ingyen, magyar honvéd nélkül nem lehettek volna sikeres hadjáratok. Fontos, hogy kijárjunk a Honvédtemetőbe, a hősök temetőjébe emlékezni azokra, akik életüket áldozták a szabadságért. A mai honvédek mindent megtesznek azért, hogy a ’48-as hagyományokat tovább vigyék, ugyanúgy képviselik ezeket az értékeket"- hangsúlyozta az ünnep jelentőségét az alakulat parancsnoka.

Az esemény zárásaként a Bocskai-dandár, illetve az MH KIKNYP 2. Katonai Igazgatási Központ parancsnoka, valamint a meghívott vendégek koszorút helyeztek el a „Haldokló oroszlán" szobránál.

Szöveg: Búz Csaba hadnagy
Fotó: Szalka Miklós őrvezető

* * *

Hódmezővásárhely

A hódmezővásárhelyi állománygyűlésen Kovács István őrnagy, a helyőrségi zenekar karmestere a történelmi események felidézése után a szabadság fogalmát helyezte beszédének középpontjába. Szólt arról, hogy a különböző történelmi korszakokban mit jelentett a szabadság szó és kitért arra is, hogy mit jelenet a művészi szabadság fogalma.
Az ünnepségen Imre József alezredes, megbízott törzsfőnök-helyettes adott át elismeréseket.

1596028876

A Petőfi szobornál megtartott koszorúzás után a városi megemlékezés a Kossuth téren zajlott. A Belvárosi Olvasókör és a citerazenekar műsora után a Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekar előadásában elhangzott a Himnusz, amelyet követően Balázs Péter, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész Arany János és Petőfi Sándor verseket szavalt.

Ünnepi beszédében Almási István polgármester hangsúlyozta: „a közös ügyek egységbe kovácsolják a nemzet tagjait, mert vannak állandó értékek egy nemzet életében, melyekért bármikor érdemes harcba szállni."

1596028876

A polgármester Hódmezővásárhely díszpolgára, Kossuth Lajos szavait is idézte, amely szerint a szabadságért minden generációnak újra és újra meg kell küzdenie.

A megemlékezés végén koszorúkat helyeztek el. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandárt képviselve Bátor Ferenc alezredes, megbízott parancsnokhelyettes rótta le kegyeletét.

Szöveg: Búz Csaba hadnagy
Fotó: Dósa Eszter őrmester


* * *



Veszprém

„Vannak a történelemnek olyan fordulópontjai, amikor nemcsak a társadalom egészének, hanem benne minden egyes embernek súlyos, az egész további életére kiható döntéseket kell meghoznia. Vagy az egyik, vagy a másik oldalra kell elköteleződni. Ilyen döntéshelyzetbe 1848-49-ben minden társadalmi csoport közül a legélesebben a honvédség tisztikara került, színt kellett vallania, hogy a magyar piros-fehér-zöld vagy a császári fekete-sárga zászlók alatt harcol" – mutatott rá ünnepi beszédében Szücs József ezredes, a MH Légi Vezetési és Irányítási Központ (MH LVIK) parancsnoka.

1596028877

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából Veszprémben megrendezett ünnepi állománygyűlésen a parancsnok hangsúlyozta: 1848. március 15-e születésnap: a modern, európai, nagykorú Magyarország születésnapja.

Az ünnepi megemlékezés részeként Magyarország honvédelmi minisztere a szolgálati érdemjel bronz fokozatát adományozta Kosztya Károly őrnagynak; a tiszti szolgálati jel II. fokozatát Navratil Henrietta és Nyizsnyik Ferenc őrnagyoknak; a Migrációs Válsághelyzet Kezeléséért Szolgálati Jelet az MH LVIK állományából 21 főnek.

Az MH 54. Veszprém Radarezred (MH 54. VRE) állományából szolgálati érdemjel bronz fokozatát adományozta Hegedűsné Kovács Zsuzsanna őrnagynak; a tiszti szolgálati jel I. fokozatát adományozta 30 év után Déri Lajos István alezredesnek, Szurics Nándor László őrnagynak; a tiszti szolgálati jel I. fokozatát adományozta 20 év után Piedl András századosnak. Előléptette főhadnaggyá Fuithné Varga Hajnalka hadnagyot, főtörzsőrmesterré Földes-Fazekas Katalin törzsőrmestert. A Migrációs Válsághelyzet Kezeléséért Szolgálati Jelet 37 fő vehette át.

1596028877

Az ünnepi állománygyűlés zárásaként a veszprémi Petőfi Színház művészei verses, zenés irodalmi összeállításban idézték fel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc szellemiségét. Az előadás érdekessége, hogy külön az MH LVIK felkérésére készült, és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Kulturális Igazgatósága támogatásával jött létre.

Szöveg: Szabó Ottó törzszászlós
Fotó: Kádárné Hegedűs Veronika zászlós


* * *



Szentendre

Az MH Altiszti Akadémia március 15-e alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlése Bukovinszkiné Apáti-Nagy Éva őrmester szavalatával kezdődött, majd dr. Szabó József János nyugállományú alezredes, hadtörténész mondott ünnepi beszédet.

1596028877

Az állománygyűlésen Bozó Tibor dandártábornok, az alakulat parancsnoka kitüntetéseket és jutalmakat adott. A rendezvényt az alakulat zenekarának műsora zárta.

1596028877

Szöveg és fotó: Duruczné Téglás Dóra főhadnagy


* * *



Budapest – MH Egészségügyi Központ

A szabadságharc kiemelkedő vezetőinek, hétköznapi tanúinak, polgárainak, katonáinak, emlékét idézte fel az MH Egészségügyi Központ ünnepi állománygyűlésén dr. Süli Attila őrnagy, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum hadtörténésze. A kor leírásai alapján bemutatta, hogy a Kárpát-medence magyarsága számára mit jelentett 1848 márciusa.

1596028878

Az állománygyűlésen Szabó István vezérőrnagy, az MH EK parancsnoka elismeréseket adott át, majd a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület kórusának ünnepi műsorát hallgathatták meg a résztvevők.

1596028878


Szöveg és fotó: honvedkorhaz.hu


* * *



Győr

Ünnepi állománygyűlés az alakulat laktanyájában, a díszszázad felvonulása a győri belvárosban, az országzászló felvonása Szombathelyen, megemlékezés Lébényben. A hagyományoknak megfelelően az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái több helyszínen emlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeire és hőseire.

1596028878

Az ünnepségsorozat nyitányaként – március 14-én, kedden – az alakulat Művelődési Otthonában rendezett ünnepi állománygyűlésen Matyi Tibor alezredes, az alakulat parancsnokhelyettese mondott ünnepi beszédet. „Március tizenötödikét 169 éve a magyarság minden évben megünnepli, megemlékezik az egyik legnagyobb, mára már történelmi eseményére. Az 1848–49-es hősöknek a nevét csak töredékében olvashatjuk a könyvekben. Azt azonban tudnunk kell, hogy a szabadságot nem egy arctalan tömeg vívta ki. A szabadságot az alkotni képes, a közös célokért tenni tudó és tenni akaró egyének teremtették meg. A polgári forradalom lehetőségét az emberek összefogása vívta ki. Akaratukat összekovácsolta, erejüket megsokszorozta, hogy tudták: nagy dolgokra képesek, ha összefognak"- emlékezett a parancsnokhelyettes. „Ha a jelent a múltból fakadó tudással éljük, nem kell félnünk a jövőtől! Erre tanít minket Széchenyi István, és erre tanít minket az 1848-as forradalom és szabadságharc ünnep"- zárta ünnepi gondolatait Matyi alezredes.

Az állománygyűlésen elismeréseket is átadtak. Beosztásában huzamos időn át végzett kiemelkedő munkája elismeréséül Magyarország honvédelmi minisztere előléptette ezredessé Könczöl Ferenc alezredest, az alakulat parancsnokát. A Szolgálati Érdemjel arany fokozatát adományozta Tóth Norbert alezredesnek. A Magyar Honvédség állományában ténylegesen eltöltött szolgálati ideje, valamint eddig végzett eredményes munkája elismeréséül Magyarország honvédelmi minisztere az Altiszti-Legénységi Szolgálati Jel III. fokozatát (10 év után) adományozta Benedek Péter főtörzsőrmesternek.
A Magyar Honvédségnek a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésével kapcsolatos tevékenysége során tanúsított kimagasló helytállása elismeréséül, a honvédelmi miniszter által adományozott Migrációs Válsághelyzet Kezeléséért szolgálati jelet az ezred állományából harminchét fő vehette át. Az alakulat parancsnoka az ezrednél végzett tevékenysége elismeréseként, 50. születésnapja alkalmából csapatérmét adományozott aranyozott kivitelben Lénárt Márta törzsőrmesternek, Jámbor György szakaszvezetőnek, valamint Belláné Nagy Erika közalkalmazottnak.

1596028878

Az ezred, – ahogy minden évben – idén képviseltette magát a városi és megyei önkormányzatok által rendezett megemlékezéseken. Március 15-én Győrben, Szombathelyen és Lébényben tisztelegtek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményei és hősei emléke előtt. A győri önkormányzat ünnepsége Fekete Dávid alpolgármester emlékező soraival kezdődött a Honvéd ligetben. A Győri Nemzeti Színház művészeinek műsorát követően koszorúkat helyeztek el az egybegyűltek a Szabadság emlékmű talapzatánál. Az alakulat képviseletében Könczöl Ferenc ezredes, parancsnok koszorúzott.

Az ünnepség a Szent István úton folytatódott, ahol az alakulat díszszázada fogadta Borkai Zsolt polgármestert és Könczöl Ferenc ezredest. „A város büszke arra, hogy katonai alakulattal bír, hogy van egy olyan egysége, amire az ország bármikor számíthat. Míg korábban a különböző katasztrófahelyzetek – legyen az hóhelyzet, árvíz vagy vörösiszap, – úgy napjainkban a hazánk és Európa jövője szempontjából meghatározó jelentőségű tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésében állnak helyt immár két esztendeje a déli határszakasz szinte minden pontján.
Az alakulat, mely az ország légvédelmi rakéta oltalmazásáért felel, békeidőben rendszeres és alapos kiképzést folytat, képességeinek fejlesztése érdekében. E folyamat eredményességéről a győri honvédek idén Csehországban, egy többnemzeti légvédelmi rakéta éleslövészeten adhatnak számot. Továbbá a szakmai feladatok mellett, 2017-ben ismét az a megtiszteltetés érte a rakétaezredet, hogy a bázisán alakul meg és készül fel az Európai Unió békefenntartó erőinek kötelékében az ősszel Bosznia-Hercegovinába induló kontingens.
Ezen kihívásokhoz kívánok a város nevében sok sikert! És egyben biztosíthatom önöket, hogy Győr város önkormányzata továbbra is számít a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezreddel való szoros együttműködésre" – mondta a polgármester.

1596028878

A szombathelyi önkormányzat által szervezett rendezvény a Petőfi-szobor megkoszorúzásával kezdődött, majd a Március 15. téren a győri ezred díszszakasza fogadta az elöljárót, és katonai tiszteletadás mellett – a Szombathely Város Fúvószenekara kíséretében – felvonták az országzászlót. Az ünnepi műsort követően a megemlékezés a Savaria Múzeum előtti téren folytatódott, ahol V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő mondott beszédet. A városi rendezvény a Horváth Boldizsár-szobor koszorúzásával ért véget. A vasi megyeszékhelyen Bozsóki Attila alezredes, a győri alakulat parancsnokhelyettese tisztelgett a márciusi ifjak, valamin a forradalom és szabadságharc emléke előtt.

1596028879

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat és Lébény Város Önkormányzata közös rendezvényén Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnökének, valamint dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára és Lébény város országgyűlési képviselőjének ünnepi beszédét követően felavatták „A szabadság angyala" című ’48-as emlékművet. Majd az ünnepi műsor után a jelenlevők egy-egy szál virággal fejezték ki tiszteletüket. Az ezred nevében Könczöl Ferenc ezredes, parancsnok emlékezett.

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados
Fotó: Cseszreginé Csekei Judit százados és Kozma Balázs szakaszvezető


* * *



Budapest – MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság

Az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság (MH HFKP) alárendelt alakulatainál kicsit rendhagyó módon zajlottak a március 15-i megemlékezések.

1596028879

Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság állománya – a parancsnoki, valamint a parancsnokhelyettesi beosztások átadás-átvételét követően – először tartott ünnepi állománygyűlést az új parancsnok, Szűcs Imre ezredes vezetésével. Az MH Ludovika Zászlóalj pedig első alkalommal méltatta a 1848-as magyar hősöket új elöljárójával, az MH HFKP-val egy ünnepség keretében. A rendezvény fényét egy alapvetően honvéd tisztjelöltekből álló előadó csapat ünnepi műsora emelte.

1596028879


Szöveg és fotó: MH HFKP


* * *



Székesfehérvár – MH Összhaderőnemi Parancsnokság

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon (MH ÖHP) március 14-én, kedden rendeztek ünnepi állománygyűlést a nemzeti ünnep alkalmából.

1596028879

A rendezvényen ünnepi beszédet mondott dr. Solymosi József, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum történésze, aki felelevenítette az 1848-49-es forradalom és szabadságharchoz köthető történelmi eseményeket.

Az állománygyűlésen Huszár János vezérőrnagy, az MH ÖHP parancsnoka elismeréseket is átadott.

1596028880

A rendezvény a Gór-Nagy Mária Színitanoda növendékeinek előadásával ért véget

Szöveg: Draviczné Adamek Krisztina százados

Fotó: Révész Csaba


* * *


Budapest – MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred

A fővárosi Irinyi János laktanyában az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái és polgári alkalmazottai is megemlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulójáról. 

1596028880

Kovács Patrik hadnagy ünnepi beszédében a forradalmat kirobbantó ifjak és a mai magyar fiatal nemzedék, a mostani kor katonáinak elhivatottságát hangsúlyozva elmondta: „Ha erősen él bennünk egy szabadabb jövő reménye, és képesek vagyunk együtt, egymásra támaszkodva nekirugaszkodni a megvalósításnak, méltók lehetünk, 1848 örökségéhez."

Csurgó Attila ezredes, az alakulat parancsnoka szolgálati idő után, valamint az eredményes munka elismeréséül, a szolgálati jel különböző fokozatait; a beosztásban végzett kiemelkedő munka elismeréséül emléklapot; kerek évfordulós születésnap alkalmából oklevelet adott át összesen mintegy hetven katonának és civil dolgozónak. Egy főnek pedig – beosztásában huzamos időn át végzett kiemelkedő munkája elismeréséül – tanácsosi címet adományozott.

1596028880

Szöveg: dr. Markovics Zita főhadnagy

Fotó: Besenyei István százados


* * *


Székesfehérvár – MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred

Az alakulatnál március 14-én megrendezett ünnepi állománygyűlésen Benda László ezredes, ezredparancsnok köszöntőjét követően elismeréseket adtak át. Joó Árpád főhadnagy, a Logisztikai Zászlóalj javító századának parancsnokhelyettese ünnepi beszédében megemlékezett az alakulat névadójáról, Nagysándor József altábornagyról, aki a szabadságharc során szerzett hírnevet, majd az aradi vértanúk sorában lelte halálát.

1596028880

Az ezred képviselői idén is részt vesznek több városi és megyei rendezvényen, többek között a székesfehérvári önkormányzat által rendezett emlékműsorokon. Az alakulat alárendeltségébe tartozó Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar is számos emlékműsor közreműködője lesz idén, mind honvédségi mind pedig önkormányzati rendezvényeken. A székesfehérvári katonák emellett koszorúzási és díszelgési feladatokban is részt vesznek a városban és környékén.

1596028881

Szöveg: Vizinger Diána hadnagy

Fotó: Révész Csaba


* * *



Budapest – MH Anyagellátó Raktárbázis

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendeztek ünnepi állománygyűlést az MH Anyagellátó Raktárbázis Újszász utcai objektumában. Kolonics Attila alezredes, az alakulat parancsnoka meghívására a rendezvényen – mások mellett – részt vett Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere is.

1596028881

Az állománygyűlésen Zsiga Boglárka őrnagy emlékező gondolatai után elismeréseket adtak át, valamint előléptetésekre is sor került. Az ünnepi műsort a Corvin Mátyás Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola diákjai mutatták be.

Szöveg és fotó: Szabó Beáta

* * *


Székesfehérvár – MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj

„Ma annak van itt az ideje, hogy 1848. március idusának történelmi örökségéről elmélkedjünk. Arról, hogy mit ad ez az ünnep a mai magyaroknak, miért maradhatott meg ez a nap politikai rendszerektől függetlenül legnagyobb nemzeti ünnepünknek? Nyugodtan ki lehet jelenteni ezen az ünnepen, hogy fennmaradásunkat köszönhetjük a márciusi forradalomnak!"
– hangzott el az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj ünnepi állománygyűlésén.

A rendezvényen Miklovich János ezredes, az alakulat parancsnoka ünnepi beszédében hangsúlyozta: „Ha nincs március 15-e, talán a magyarság nem is tudta volna megünnepelni az ezredéves honfoglalást és megkezdeni a harmadik évezredet. Nem túlzás azt mondani, hogy a márciusi, örök forradalmi szellem is hozzájárult az országunkban bekövetkezett változásokhoz, Magyarország teljes függetlenségéhez, a Magyar Köztársaság kikiáltásához, a szabad választásokhoz, s az elmúlt évtizedek demokráciájának vívmányaihoz."

1596028881

Az ünnepi beszédet követően a parancsnok elismeréseket adott át. Az állománygyűlés végén az alakulat megemlékezett a magyar zászló és címer napjáról.

Szöveg és fotó: Kocsis Balázs százados

* * *


Kaposvár

Ünnepi állománygyűléssel kezdték a napot március 14-én,kedden az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred katonái és polgári alkalmazottjai.

1596028881

Kovács Gyula György alezredes ünnepi beszédét követően elismeréseket adtak át, majd a kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskola Kamarakórusa adott ünnepi műsort. Ebben helyet kapott egy rövidebb megemlékezés március 16-áról, a magyar zászló és címer napjáról.

1596028881

Az állománygyűlést ünnepi zászlófelvonás követte Kaposvár Megye Jogú Város főterén, a Kossuth téren.

Szöveg és fotó: Löbl Eszter

* * *

Budapest – MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár / MH Katonai Rendészeti Központ

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) és az MH Katonai Rendészeti Központ (MH KRK) közösen rendezett állománygyűlésen emlékezett meg az 1848-49-es szabadságharc 169. évfordulójáról március 13-án, a Petőfi laktanyában.

1596028882

Dobra Katalin főhadnagy, a Logisztikai Főnökség hadtáprészlegének megbízott vezetője ünnepi beszédében méltatta a 1848-49-es szabadságharc hőseit, akiket olyan kiváló hadvezérek vezettek, mint Görgey Artúr, Klapka György, Damjanich János, valamint Bem József. Ezek a hadvezérek méltán lehetnek példaképei a mai katonáknak is, hisz ők is az összefogást szimbolizálták – hangsúlyozta. A főhadnagy arra is kitért, hogy a dandár is kegyelettel őrzi a ’48-as tábornokok emlékét, mert a szoborparkban megtalálható mind Schweidel József tábornok, mind pedig Lahner György tábornok mellszobra is.

„Ha a jelent a múltból fakadó tudással éljük, nem kell félnünk a jövőtől! Erre tanít minket Széchenyi István, és erre tanít minket az 1848-as forradalom és szabadságharc ünnepe"- emelte ki a főhadnagy.

1596028882

A megemlékezést követően Baráth Ernő ezredes, a dandár parancsnoka, valamint Mergancz Sándor dandártábornok, az MH KRK parancsnoka elismeréseket adott át.
A rendezvény a Budapest Helyőrség Zenekar műsorával zárult.

1596028882


Szöveg és fotó: Horniák Dóra


* * *


Budapest – Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Elismerések átadására is sor került a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar ünnepi állománygyűlésén, amelyen a március 15-i forradalom és szabadságharc eseményeire emlékeztek a jelenlévők.

1596028882

„A magyar nemzet nem közvetlenül a március 15-i eseményeknek köszönhetően jött létre, pedig volt rá esély. Az egységes és polgári Magyarországot tükröző áprilisi törvényeket azonban V. Ferdinánd előbb szentesítette, majd később visszavonta. Ha ezek hosszabb időre érvényben maradtak volna, akkor esély lett volna a magyar nemzet kialakulására"- mondta ünnepi beszédében Boda Mihály. A HHK Hadtörténelmi, Filozófia és Kultúrtörténeti Tanszék adjunktusa szerint a sikeresen indult forradalom egy végeredményét tekintve sikertelen szabadságharccá változott. „Mindezek ellenére március 15. a nemzetté válás folyamatának egyik fontos állomása, amely nem jöhetett volna létre a magyar társadalom minden rétegének támogató együttműködése nélkül"- fogalmazott beszédében Boda Mihály.

Az adjunktus elmondta, hogy a forradalmi eseményekben, majd a szabadságharcban a magyar főnemesek is − köztük Széchenyi, Batthyány, Wesselény − aktívan részt vettek, de a köznemesség együttes országgyűlési fellépése is sorsdöntő volt. Emellett megjelent egy új társadalmi réteg, a polgárság, amely szintén komoly bázisa és támogatója volt a forradalomnak. „A társadalom egységes elköteleződése miatt vált nagyon jelentős eseménnyé a magyar történelemben 1848 és 1849"- tette hozzá Boda Mihály.

1596028883

A rendezvényen előléptetések és elismerések átadására is sor került. Magyarország honvédelmi minisztere egyetemi tanári kinevezésükre tekintettel ezredessé léptette elő prof. dr. Ványa Lászlót, prof. dr. Krajnc Zoltánt és prof. dr. Földi Lászlót. Dr. Simicskó István „bronz fokozatú" Szolgálati Érdemjelet adományozott Szabó András Miklós főhadnagynak, a Katonai Üzemeltető Intézet Informatikai Tanszék tanársegédjének. Pohl Árpád, a HHK dékánja Hadtudományi Emlékpajzsot adott át Bolyki István őrnagynak, testnevelő tanárnak és Tar Csaba hadnagynak, gyakorlati oktatónak. A rendezvényen Hadtudományi Emlékérem kitüntetésben részesült Lázárné Aranyosy Anna nyelvtanár, Fehér Krisztina tanársegéd és Kéry Csaba, a Katonai Vizsgaközpont főelőadója.

A rendezvény második felében az MH Ludovika Zászlóalj ünnepi műsorát tekinthették meg az érdeklődők.

Szöveg: Szöőr Ádám

Fotó: Szilágyi Dénes

* * *

Balatonakarattya

Az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ ünnepi állománygyűlésén Kemény Krisztián tanácsos, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa az 1848-as forradalom kevésbé ismert eseményeiről beszélt, felvillantva a Balaton és vidéke mozgalmas napjait a reformkor és a szabadságharc időszakaiból. Kitért a Balatoni Gőzhajózási Társaság megalakulásának körülményeire, majd a Kisfaludy gőzhajó szerepére, mely igencsak kivette részét a forradalmi évek eseményeiből. Elmondta: az 1848 tavaszán történtek a nyár végéig annyiban befolyásolták a balatoni gőzhajózás életét, hogy a Dráva mentén a magyar kormánnyal nyíltan szakító horvátok ellen Nagykanizsa központtal kialakított védvonalra küldött utánpótlás egy részét Kenese, illetve Füred, valamint Keszthely között a Kisfaludy és uszályai szállították.

1596028883

Ősztől azonban változott a helyzet. „1848. szeptember 21-én fontos történelmi esemény színtere lehetett volna a »Kisfaludy«, ám az végül is elmaradt. Ekkorra – az országgyűlés felkérésére – a magyar haderő élére István főherceg, az ország nádora állt. Jóllehet a nádor, aki maga is a Habsburg-család tagja volt, nem szándékozott fegyveres összecsapásba keveredni a bánnal, de, mint az ország uralkodóját helyettesítő főméltósága, mégiscsak meg akarta állítani a horvát haderő előrenyomulását. Ezért szeptember 19-én segédtisztje felkereste Jellačićot, aki végül beleegyezett, hogy a »semleges területnek« kijelölt gőzhajó fedélzetén tárgyalásokat folytasson a nádorral. A bán ugyan nem szándékozott seregét megállítani, de attól is ódzkodott, hogy nyíltan semmibe vegyen egy Habsburg-főherceget. Így törzsével egy remek »színielőadást« eszelt ki. Szeptember 21-én Keneséről kifutott a »Kisfaludy«, fedélzetén József nádorral, és Szemesnél megközelítette a partot, ahol már várt rá a bán, törzstisztjei kíséretében. A hajóról csónakot bocsátottak le, amely a nádor segédtisztjével a partra evezett. A bán ekkor megindult a csónak felé, ám tisztjei körbevették, és megakadályozták, hogy beszálljon. Jellačić ekkor megkérdezte, hogy elmenjen-e a találkozóra, amire tisztjei egyhangúlag nemmel feleltek. A bán ekkor teátrálisan kijelentette, hogy benne ugyan megvolt a jó szándék, de ha egyszer a tisztikar nem engedi… Így a találkozó elmaradt; István főherceg pedig megértette a célzást: a bán valószínűleg titkos udvari utasítás szerint cselekszik, különben aligha engedte volna meg ezt magának. Ezért lemondott a főparancsnokságról, majd Bécsbe utazott" – elevenítette fel az egykori eseményeket Kemény Krisztián.

1596028883

Az ünnepi beszéd után Piros Ottó ezredes, az alakulat parancsnoka nyújtott át elismeréseket a beosztásában kiváló munkát végző állománynak, a határon szolgálatot teljesítő katonáknak, valamint a kerek évfordulót ünneplőknek. A rendezvény a Veszprémi Petőfi Színház színművészei, Módri Györgyi és Kőrösi Csaba ünnepi műsorával zárult.

Szöveg és fotó: Singer Éva hadnagy

* * *

Szentes

Ünnepi állománygyűléssel emlékeztek meg a műszaki ezred katonái az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulójáról.
Az eseményt jelenlétével megtisztelte Szirbik Imre, Szentes polgármestere, valamint Cseri Gábor, Csongrád alpolgármestere, illetve a társfegyveres szervek képviselői és az alakulattal kapcsolatban álló közintézmények vezetői.

1596028883

Az esemény színvonalát emelte a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Zsoldos Ferenc Szakgimnázium és Szakiskola katonasulis diákjainak ünnepi műsora.

Az állománygyűlésen Antal László ezredes, az alakulat parancsnoka elismeréseket is átadott.

1596028884

Ünnepi beszédet Pálinkó György, a Horváth Mihály Gimnázium történelemtanára mondott.

Szöveg és fotó: MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred