Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emberek százait hurcolta el az Iszlám Állam

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. szeptember 1. 11:30

Mintegy kétszáz embert ismeretlen helyre hurcolt az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet az iraki Anbár tartomány Rutba településéről, miután egy tüntetés során összecsaptak a szervezet fegyvereseivel – közölte egy tartományi tisztviselő augusztus 31-én, hétfőn.

A tüntetést azért tartották, mert az Iszlám Állam emberei megtorlás gyanánt megöltek egy helybélit, aki előzőleg – egy törzsi vita nyomán – meggyilkolta egyik társukat. Szombaton több száz ember vonult az utcákra, hogy tüntessen a dzsihadisták ellen, majd összecsaptak a tömeget feloszlatni próbáló milicistákkal.

Rutba polgármestere közölte, hogy az Iszlám Állam emberei ismeretlen helyre hurcolták a mintegy kétszáz embert, és a település vezetése attól tart, hogy megölik őket.

A tartományi tisztviselő arról számolt be, hogy az összecsapások után a terroristák hetven embert elfogtak, több mint száz embert pedig huszonnégy órára villanypóznákra lógattak fel büntetésként.

Az Iszlám Állam elleni tüntetés ritka dolog a szervezet uralta területeken. A szélsőségesek nem tűrik a saría (iszlám törvények) szigorú értelmezésén alapuló jogrendszerükkel való szembeszegülést, illetve a bagdadi hatóságokkal való együttműködést sem. Az IÁ igazságszolgáltatásánál a testi fenyítés és kínzás kiszabása rutinszerű eljárás. Az általuk súlyosnak vélt bűncselekmények elkövetőit pedig gyakran halálra ítélik.