Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katona-generációk a Dunán

Szöveg: Kovács Dániel |  2015. szeptember 1. 13:47

Vidám, zenés, lovagi tornával egybekötött hajókirándulást szervezett a Budapest Helyőrség Szociális Alapítvány az utolsó nyári hétvégére. A hangulatos programon kétszáznál is többen vettek részt.

1595999461

Népszerű hagyományt élesztett fel a Budapest Helyőrség Szociális Alapítvány augusztus 30-án. A kilencvenes évek végéig hagyományosan megrendezett, a budapesti aktív és nyugdíjas katonák, honvédségi dolgozók körében akkoriban igen népszerű egynapos hajókirándulások hangulata éledt újjá a Visegrádra induló Sződliget hajón. A fedélzeten egybegyűltek jókedvéről egész úton változatos élőzene gondoskodott.

1595999461

Az utasoknak azonban nem csak a kellemes hajóút jelentett élményt, hiszen Visegrádon igazi, középkori hangulat várta őket a Salamon toronyban, amelyet színvonalas lovagi torna bemutató tett teljessé a torony melletti pályán. A lovagok a bemutató előtt egy királyt és egy királynét választottak a nézők köréből, akik szerepüknek megfelelően palástot és koronát is kaptak, mi több egy udvari bolondot is, aki szintén a látogatók közül került ki. Ezután a középkori fegyverekkel felvértezett lovagok bemutatták kitűnő célzó és bajvívó tudásukat, a műsorukban még egy idomított sólyom is szerepet kapott.

1595999461

„Nagyon rövid idő alatt elfogytak a jegyek, ami azt mutatja, hogy ma is népszerűek az ilyen programok, valószínűleg jövőre is szervezünk hasonló jellegű hajókirándulást" – mondta el a honvedelem.hu-nak Sándor András alezredes, az alapítvány kuratóriumának titkára, az utazás egyik szervezője. Az alezredes azt is hozzátette, a hajóút kiváló fórumot biztosított számukra, hogy az egybegyűltek figyelmét felhívják az alapítvány céljaira, és az általuk támogatottakra.

1595999461

A Budapest Helyőrség Szociális Alapítvány több mint húsz éve működik azzal a céllal, hogy anyagilag támogassa a fővárosban élő rászoruló, nyugállományú, szolgálati járadékos vagy kritikus élethelyzetben lévő aktív tiszteket, altiszteket, honvédségi alkalmazottakat, illetve özvegyeiket.

1595999462

Soron következő programjuk egy – a létminimum alatt élő budapesti honvédségi nyugdíjasok karácsonyi ajándékcsomagjai összeállításának anyagi feltételeit megalapozó – ingyenes jótékonysági koncert lesz, amelyet október elsején 19 órára, az idősek világnapja alkalmából szerveznek a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központba.

1595999462

Fotó: a szerző felvételei

Címkékszabadidő