Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emberi és műszaki hibák vezettek a kunduzi kórház bombázásához

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. november 26. 15:59

Emberi és műszaki hibák összessége vezetett az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi segélyszervezet kunduzi kórházának október eleji amerikai megtámadásához, amelyben legalább harmincan vesztették életüket, többségében polgári személyek – derül ki a Pentagon belső vizsgálatából, amelynek eredményéről november 25-én, szerdán szerzett tudomást a The New York Times című napilap.

Az amerikai védelmi minisztérium egyik névtelenül nyilatkozó, magas rangú tisztségviselője az újságnak elmondta, hogy az említett tényezők „elegyének" tudható be az Afganisztán északi részén végrehajtott támadás. Az ügyben a Pentagon által készített háromezer oldalas jelentés megállapításait hivatalosan szerdán teszik közzé Afganisztánban.

A The New York Times által megkérdezett katonai források szerint az Egyesült Államok különleges erőinek harci helikoptere eredetileg néhány olyan létesítményre akart csapást mérni, amelyről úgy vélte, hogy a tálibok kunduzi műveleti központján belül található. A helikopter személyzete azonban nem tudta lokalizálni ezeket a létesítményeket a megadott koordináták alapján, s ehelyett arra a helyszíni leírásra támaszkodott, amelyet az afgán hadsereg és az amerikai különleges erők szolgáltattak neki. Ennek eredményeképp tévedésből az MSF kórházát támadta meg október 3-án. A légicsapás a Kunduz feletti ellenőrzés visszaszerzésére irányuló hadművelet része volt. Az amerikai harci gépek légi támogatást nyújtottak az afgán hadseregnek.

Barack Obama amerikai elnök a történtek után bocsánatot kért az MSF-től, amelynek tucatnyi munkatársa is meghalt a támadásban. A nemzetközi segélyszervezet már többször sürgette, hogy egy független nemzetközi bizottság vizsgálja ki az esetet. Az MSF háborús bűncselekménynek tartja a történteket.